Index Vakbarát Hírportál

Obama: Nem tarthatjuk hatalmon Aszadot Szíriában

2015. november 22., vasárnap 09:51 | aznap frissítve

Barack Obama vasárnap beszédet mondott a Kelet-Ázsiai Csúcson a malajziai Kuala Lumpurban. Az egész hétvégén át tartó találkozó témája a harc az Iszlám Állam és a terrorizmus ellen, az eseményen 18 ország vezetői vesznek részt. 

Az amerikai elnök megköszönte az együttműködést annak a nagyjából két tucat országnak, amelyek részt vesznek az Iszlám Állam ellni küzdelemben, különösen annak tizenötnek, amelyek csapatokat is küldtek. Végül el fogjuk pusztítani őket, mondta Obama, és hozzátette, a világ nem fogja elfogadni új normaként a nyilvános helyek elleni terrortámadásokat.

A legerősebb fegyverünk az Iszlám Állammal szemben, hogy kimondjuk: nem félünk. 

Oroszország szerepével kapcsolatban közölte: az oroszok jelentik a terrorszervezet számára a legnagyobb fenyegetést a régióban, ezért nagy segítség lenne, ha végre tényleg az Iszlám Államot támadnák, mivel eddig inkább az Aszad-ellenes lázadókat bombázták. A szír elnökről Obama azt mondta, hogy nem működhet a hatalmon tartása, mert

nem lesz béke az országban, amíg Aszad marad.

A következő néhány hétben kiderül, hogy pontosan mi Moszkva álláspontja a szíriai politikai változással kapcsolatban, tette hozzá. 

Az idei Kelet-Ázsiai Csúcs helyszínét adó maláj fővárosban különleges biztonsági intézkedéseket rendeltek el a hétvégére, Kuala Lumpur rendőrfőnöke szerint terrorfenyegetettség van az országban. A találkozó védelmére több ezer rendőrt és 4500 katonát rendeltek a városközpont környékére. 

Rovatok