Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai kormány hizlalta a legnagyobb mexikói drogkartellt

2015. november 23., hétfő 15:47

Az amerikai drogellenes szövetségi hatóság, a DEA időről időre készít szép, színes-szagos kiadványokat, hogy hogyan is áll a drog elleni háború. Ezt 2015-ben is megcsinálták, amit most a Business Insider elemzett. Ebből pedig egy dolog derült ki, nagyon látványosan:

az Egyesült Államok drogpiacát szinte teljesen eluralta a mexikói Sinaloa kartell.

Ez az a szervezet, amit a Köpcös néven ismert Joaquín Guzman vezet, aki idén már sokadszorra csinált hülyét a mexikói hatóságokból, amikor egy alagúton át, kismotorral szökött meg a börtönből. A Sinaloa kartell már 2013-ban az amerikai kábítószerpiac királya volt, az USA-ba érkező heroin, kokain, fű és metamfetamin 80 százalékát ők szállították, nagyjából hárommilliárd dollárt keresve ezzel, azóta pedig csak erősödtek. 

A DEA térképén is látszik, hogy alig van olyan város vagy állam, ahol ne a Sinaloa szállítaná a kábítószert, amit aztán helyi utcai bandák és egyéb szervezett bűnözői csoportok terjesztenek. Ahol a térkép sárga, ott a Köpcösék a dominánsak, ahol kék és piros, ott pedig a rivális Juárez és Gulf kartell. Ahol a szín sötétebb, ott nagyobb a népsűrűség, és persze valószínűleg több a kábítószer-fogyasztó is. Persze van olyan, hogy egy, a Sinaloa uralta államban egy másik kartell fedi le egy-egy város piacát, az oregoni Portlandbe és az alabamai Birminghambe például csak a Templomos Lovagok nevű drogbanda szállít. 

És hogy sikerült ennyire letarolni a piacot?

Úgy, hogy a DEA békén hagyta a Sinaloát , amely cserébe segített lebuktatni a többi kartellt.

Egy mexikói újság, az El Universal még 2014-ben nyomozta ki, hogy az amerikai szövetségiek és a Sinaloa kartell vezetői legalább ötvenszer találkoztak. A találkozókon a hatóságok felajánlották, hogy ejtik a vádakat a kartell tagjai ellen, ha mindent elmondanak, amit a riválisaikról tudnak. A megállapodás 2000 és 2012 között élt.

Mindez nem új taktika, ugyanígy próbáltak nekimenni más szervezeteknek Kolumbiában, Kambodzsában és Thaiföldön is, és vannak, akik szerint ha felszámolni nem is, meggyengíteni sikerült a drogkereskedelmet.

A mexikói kartellekkel szemben viszont nem tűnik hatékonynak a módszer; eddig leginkább azt sikerült elérni, hogy a Köpcöst a világ első számú drogbárójává tették.  A kábítószer-kereskedelem például nem nagyon csökken, inkább csak változik. Az elmúlt években például egyre inkább átálltak a heroin-előállításra és -terjesztésre, 2014-ben például 50 százalékkal több heroint állítottak elő Mexikóban, mint egy évvel korábban. 

Rovatok