Index Vakbarát Hírportál

Elítélt pilótákat szöktetett egy francia szélsőjobboldali képviselő

2015. november 23., hétfő 09:31

Egy szélsőjobboldali francia EP-képviselő és két másik francia állampolgár letartóztatását követeli a Dominikai Köztársaság, amiért megszöktettek két, kokaincsempészet miatt elítélt francia pilótát.

Az egész sztori ott kezdődött, hogy a dominikai hatóságok még 2013-ban letartóztattak  két francia pilótát,  Pascal Fauret-t és Bruno Odost, amiért a Saint-Tropez-be tartó repülőgépükön 26 bőröndben 680 kiló kokaint találtak. A pilóták tagadták, hogy drogot akartak volna csempészni, de húsz évre börtönbe ítélték őket idén augusztusban. Aymeric Chauprade, aki két héttel ezelőttig a Le Pen-féle Nemzeti Front európai parlamenti képviselője volt, ekkor kezdte el tervezgetni, hogy hogyan lehetne megszöktetni az „Air Kokain” pilótáit, akik szerinte ártatlanok voltak. Ugyanezt tervezgette a légi biztonsági szakértő Christopher Naudin, a kettő pedig végül együtt találta ki és hajtotta végre a mentőakciót.

A dominikai hatóságok felületessége is nagyban segítette a szöktetést. Ugyanis Fauret és Odos, miután fellebbeztek, szabadlábon védekezhettek, és gyakorlatilag bármilyen rendőri felügyelet nélkül járhattak-kelhettek a szigeten. Így Chauprade elmehetett Dominikára, és miután kiposztolt egy szelfit a két pilótával a Twitterre, felültette őket egy motorcsónakra, és simán kihajózott velük a nemzetközi vizekre. Itt egy másik hajóval a francia fennhatóság alatt lévő Saint Martinra mentek, majd onnan helikopterrel vitték őket Martinique-ra, onnan meg Franciaországba.

 A szöktetést a Telegraph szerint korábbi tengerésztisztek és titkos ügynökök is segítették.  Chauprade és Naudin mellett Pierre Malinowski, Chauprade európai parlamenti munkatársa ellen is letartóztatási parancsot adtak ki.  A három férfi ellen az Interpol vörös jelzésű nemzetközi körözése van érvényben, ami azt jelenti, hogy a dominikai igazságszolgáltatás előtt is felelősségre vonhatók.

Rovatok