Index Vakbarát Hírportál

Megint lecsaptak a szomáliai kalózok

2015. november 23., hétfő 20:28 | aznap frissítve

Szomáliai kalózok az elmúlt egy napban megtámadtak egy thai és egy iráni halászhajót is, írja a CNN. A híradások szerint a két legénység közül az egyiknek sikerült elmenekülnie. Ebben a hónapban a kalózoknak már volt két sikertelen kísérletük.

Szeptemberben két iráni hajót támadtak meg a szomáliai partok közelében, az egyiket el is fogták és a partra vontatták, két éves távlatban ez volt az első hasonló sikeres akciójuk az Aden-öbölben. John Steed, az Oceans Beyond Piracy kalózszakértője szerint az esetek a parttól 200 tengeri mérföldre történtek, és a szomáliaiak kis méretű csónakokkal közelítették meg a halászhajókat. 

"A halászhajók elleni támadásokkal kezdődött az egész szomáliai kalózprobléma. A térségben elterjedt az illegális halászat, ezért rengeteg potenciális célpont van" - mondta Steed. A Secure Fishes nevű szervezet adatai szerint 1981 óta meghússzorozódott az illegális halászat Szomália partjai környékén. 

A kalózok tevékenységük csúcsán néhány évvel ezelőtt rengeteg túszt is ejtettek, többségében amerikaiakat, briteket, indiaiakat és dél-afrikaiakat. A rakományok elrablásán kívül a túszokért kért váltságdíj volt a fő bevételi forrásuk. 2011-ben például túszul ejtettek egy amerikai nőt, 2014-ben pedig egy német-amerikai újságírót, végül mindketten kiszabadultak az amerikai haditengerészet mentőakciója vagy váltságdíj segítségével, igaz, a férfi több mint két évet töltött fogságban. 

A kalózkodásnak a Navfor és a NATO fokozott jelenléte szabott gátat egy időre, de most, hogy kevesebb a haditengerészeti járőr van a térségben, újra nagyobb kockázat lesz a hajózási cégeknek erre átkelni. Steed szerint nagy esély van rá, hogy visszatér a szomáliai kalózprobléma. 

Rovatok