Index Vakbarát Hírportál

50 ezer euróért adta el a videót a lövöldözésről a párizsi étterem tulajdonosa

2015. november 24., kedd 16:32 | aznap frissítve

A Párizs elleni merényletek során megtámadott pizzéria tulajdonosa 50 ezer euróért (közel 16 millió forintért) adta el a Daily Mailnek az étterem biztonsági kameráinak felvételeit a lövöldözésről. A Casa Nostra pizzéria és a mellette lévő Café Bonne Bière teraszán öt ember halt meg november 13-án.

A lap online kiadásában hétfőn jelentek meg a több kameraállásból készült felvételek. Ezeken látható, amint a Casa Nostra pizzéria előtt egy terrorista elkezd lövöldözni a teraszon ülőkre. A belülről készült felvételeken látható, ahogy a lövedékek a belső térbe is becsapódnak, a bent tartózkodók pedig próbálnak fedezéket keresni az asztalok alatt és a pult mögött.

A videón az is látszik, ahogy a terrorista az étterem teraszán odamegy két földön fekvő nőhöz, rájuk fogja a fegyverét, de végül nem lövi le őket (vagy nem működik a fegyvere). Feltételezések szerint a merénylő ezen a helyszínen az a Salah Abdeslam volt, aki után azóta is hajtóvadászatot folytatnak a belga és most már a német hatóságok is. 

A francia Le Petit Journal most kiderítette, hogy a felvételeket a pizzéria tulajdonosa adta el a Daily Mailnek. A környéken már korábban is árultak az újságíróknak pár száz euróért különböző mobiltelefonos felvételeket a párizsi merényletekről. A francia BFMTV tévéadó azt írta: a pizzériából nekik is felajánlottak egy felvételt 50 ezer euróért, de ők nem fizettek.

A Le Petit Journal újságírója a merénylet után szinte minden nap ott volt az étteremben és környékén. Miután ismerte a brit riportereket és a tulajdonost is, a jelenléte nem zavarta a többieket, így a francia újságíró három nappal a merénylet után tanúja volt annak, ahogy a Daily Mail újságírói felkeresték a pizzéria tulajdonosát, majd órákon át alkudoztak a felvételről.  

Az étterem biztonsági kameráinak felvételeit ugyan korábban átadták a rendőrségnek, az eredeti felvételeket azonban a rendőrség nem foglalta le, csak titkosította azokat a merevlemezen.

A tulajdonos azt ajánlotta fel a brit újságíróknak, hogy egy hacker segítségével kikódolja a felvételeket, így azok ismét láthatók lesznek. 

Az 50 ezer eurót az összeg nagysága miatt a britek nem akarták utalni, azt különböző helyekről szedték össze, majd készpénzben fizették ki. A nagy összegre való tekintettel megállapodtak abban is, hogy a exkluzivitás érdekében az étteremtulajdonos megsemmisíti a biztonsági kamerák felvételeit tartalmazó adathordozót. A pénz átadását a Le Petit Journal újságírója a mobiljával fel is vette. 

50 000€ pour la vidéo de l'attaque de sa pizzeria- Le Petit Journal du 23/11

Rovatok