Index Vakbarát Hírportál

Putyin nagyon mérges lett az orosz gép lelövése miatt

2015. november 24., kedd 15:15

Súlyos következményeket ígért az orosz elnök, miután a török légierő légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy orosz Szu–24-es repülőgépet. Putyin tagadja, hogy török területek felett repültek volna, Ankarát a terroristák cinkosainak nevezte.

A hadseregünk hősiesen küzd a terrorizmus ellen. A mai veszteség egy hátba szúrás, amit terroristák cinkosai követtek el!

– közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután kedd délelőtt a török hadsereg lelőtt egy orosz Szu–24-es bombázót. Ankara álláspontja szerint a repülőgép megsértette Törökország légterét, öt perc alatt tízszer figyelmeztették, hogy távozzon, de a pilóták nem reagáltak a felszólításra.

Putyin tagadja, hogy a Szu–24-es megsértette volna a török légteret. „Az észak-szíriai Latakia tartományban bombázták a felkelők állásait. Olyan terroristákat támadtak, akik Oroszországból származnak. Azt a kötelességüket teljesítették, hogy ezek az emberek soha ne térhessenek vissza orosz földre” – mondta az elnök.

Amióta az Iszlám Államnak több százmilliárd dollár bevétele van az illegális olajkereskedelemből, és más országok katonaságai védelmezik őket, egyértelmű, hogy miért ölnek meg ilyen bátran embereket, miért hajtanak végre terrortámadásokat Európa szívében is”

– mondta Putyin arra utalva, hogy az illegális olajkereskedelem egy része éppen ezen a területen zajlik.

Az orosz elnök elmondta, hogy alaposan elemezni fogják a történteket, és ennek súlyos következményei lesznek az orosz–török kapcsolatban is. „Törökországot mindig barátunkként kezeltük. Nem tudom, hogy kinek állt érdekében az, ami ma történt, a miénkben biztosan nem” – folytatta Putyin, aki nehezményezte, hogy Ankara azonnal összehívta a NATO-t, hogy egyeztessenek a történtekről, ahelyett, hogy Moszkvával léptek volna kapcsolatba. „Úgy cselekedtek, mintha mi lőttük volna le az ő gépüket, nem pedig fordítva” – mondta az elnök.

Az orosz–török kapcsolatok, ha tökéletesek nem is, de kifejezetten erősek voltak, főleg gazdasági téren. Az elmúlt évtizedben Törökország mind nagyobb piacaként jelent meg az orosz gáz- és olajexportnak. Moszkva a Déli Áramlat gázvezeték tervének bedőlése után Törökországban képzeli el azt az alternatív gázszállítási útvonalat, amely Ukrajnát végleg kiváltva érné el Európát.

Az atomenergia terén is egyre szorosabban együttműködött Moszkva és Ankara. A Roszatom már építi is az ország első atomerőművét. Az üzemeltetés egy sajátos konstrukcióban valósul majd meg: az erőmű orosz tulajdonban marad, Törökország pedig hosszú távú áramfelvásárlási szerződést kötne a Roszatommal.

A török–orosz közeledésben a szíriai konfliktus miatt lett átmeneti távolodás. Ankara ugyanis a nyugati szövetségesekhez hasonlóan mielőbb eltávolítaná Bassár el-Aszad szíriai elnököt a hatalomból. Moszkva viszont kiáll Aszad mellett, az orosz légierő szíriai beavatkozása is őt segíti.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan a múlt heti, törökországi G20-csúcson is találkozott. A zárt ajtók mögött folytatott tárgyalás után annyi derült ki, hogy az orosz és a török elnök megegyezett egy december 15-i kétoldalú, Oroszországban tartandó csúcstalálkozóról. Egyelőre nem tudni, mi lesz ezzel a vizittel.

Rovatok