Index Vakbarát Hírportál

Titkos bázison kiképzett kolumbiai zsoldosok indultak Jemenbe

2015. november 25., szerda 12:47

Miközben mindenki a dzsihád globalizálódásáról beszél, szépen pörög a nemzetközi zsoldospiac is: a New York Times kiderítette, hogy az Egyesült Arab Emírségek titokban 450 dél-amerikai zsoldost indított útjára Jemenbe a húszik elleni háborúba. A főleg kolumbiai származású, de chilei, panamai és salvadori zsoldosokat is tartalmazó kontingenst Eric Prince közvetítésével szerződtették. Prince neve onnan lehet ismerős, hogy ő alapította az amerikai kormányzattól milliárdos szerződéseket kötő Blackwater biztonsági céget, mely Irakban több atrocitást is elkövetett. A magánhadviselés egyik leghírhedtebb veteránja az elmúlt 5 évben az Emírségeknek összesen 1800 dél-amerikai zsoldost képzett ki a sivatagban épült titkos Zayed Military City-ben.

A kolumbiai ex-katonákat azért részesítik előnyben, mert nagy tapasztalatot szereztek a FARC gerillái elleni harcban - igaz, azt egy kicsit más terepen vívták. A szunnita vezetésű Öböl-országok 2010 óta egyre több önálló katonai vállalkozásba kezdenek, 2015 tavaszán szaúdi vezetéssel nagy egységben sorakoztak fel a Jemen jelentős részét elfoglaló, síita felekezetű húszik ellen. Azonban az iráni fegyverszállítmányok és a Hezbollah elit kiképzőinek segítségével az amúgy óriási hátrányból induló húszik véres gerillaháborúvá változtatták a villámoffenzívát. A konfliktus gyökereiről itt olvashat bővebben>>>>>

A kudarc egyik oka az, hogy az Öböl-országok közmondásosan nagy jólétben élő polgárainak esze ágában sincs a bőrét kockáztatni, így aztán nem csoda, hogy a legmodernebb nyugati haditechnika ellenére csapnivaló a fegyveres erők harcértéke. Ezt a rezsimek azzal próbálják kiküszöbölni, hogy egyre több külföldit csábítanak a saját fegyveres erőikhez: egy kolumbiai például az otthoni 400 dollárnak megfelelő fizetése helyett havonta 2-3000 dollárt is kaszálhat. 

Az Emírségek egyes hírek szerint 400 eritreai katonát is foglalkoztat Jemenben, amivel megsérti az ENSZ-nek az afrikai országra vonatkozó szankcióit.

 

Rovatok