Index Vakbarát Hírportál

Bekeményítenek a terrorveszély miatt Szlovákiában

2015. november 25., szerda 18:01

A terrorizmus elleni harc jegyében szigorúbb biztonsági intézkedésekről döntött a szlovák kormány biztonsági kabinetje. A törvénymódosítások a rendőrség, a titkosszolgálatok és a hadsereg jogköreinek kiterjesztéséről és állománybővítésről szólnak, a terrorcselekmény vizsgálatánál pedig szabadabb kezet adnának az illetékes szerveknek. A törvénymódosítások gyorsított eljárásban kerülhetnek a pozsonyi törvényhozás elé.

Robert Fico a tervezett törvényi változtatások kapcsán bírálta a nyugat-európai politikának a migrációs válságra adott megkésett válaszait. A szlovák kormány nem hajlandó szemet hunyni afölött, hogy a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van — mondta a miniszterelnök, aki Európára nézve eddig „példa nélkül álló biztonsági kockázatnak tartja a bevándorlást”.

A törvénymódosítások egy részéhez alkotmánymódosításra is szükség van, ehhez nincs meg az automatikus kormánytöbbség. Ha ezek átmennek, a vizsgálati fogságot elrendelő bírónak nem kell megindokolnia döntését, ha a gyanúsítottat terrorizmussal kapcsolatban veszik őrizetbe.

A tervek szerint több száz fővel bővítik a rendőrségi állományt, a belügyi tárca a biztonság növelése érdekében meg akarja duplázni az utcán járőrszolgálatot teljesítő rendőrök számát. A hadseregen belüli bővítés a különleges feladatokat ellátó ezredet érinti, ez csak ennél az egységnél 60 millió euróba kerül majd. (MTI)

Rovatok