Index Vakbarát Hírportál

Börtönt kapott az antiszemita humorista

2015. november 25., szerda 21:29

Egy belgiumi bíróság két hónapos börtönbüntetésre ítélte Dieudonne M'bala M'bala francia humoristát. Az antiszemita megszólalásairól is ismert komikusnak a Charlie Hebdo merényletet követő Facebook-posztja és gyűlöletkeltőnek minősített fellépései miatt kell ülnie, de további perek is várnak rá.

Rasszista és antiszemita szövegek miatt ítélték el szerdán a hírhedt, sok francia városban évek óta feketelistán lévő humoristát. A két hónapos börtönről és pénzbírságról szóló ítéletet egy belga bíróság hozta meg Dieudonne egy három évvel ezelőtti Liège-i fellépése miatt.

A félig kameruni származású, egy párizsi külvárosból jövő Dieudonne-t utoljára tavasszal ítélték el, akkor Franciaországban felfüggesztettet kapott, amiért a Charlie Hebdo elleni merénylet után a kóser boltban mészárló elkövetővel mutatott együttérzést:

Charlie Coulibalynak érzem magam

— írta a Facebookon az áldozatok melletti szolidaritásmenetre reagálva.

Az ő nevéhez fűződik a „quenelle”, az a némileg a náci kárlendítésre emlékeztető antiszemita kézmozdulat, amit többek között a francia focista Nicolas Anelka tett világhírűvé.  A humorista fő műsorszáma az elmúlt években egyre inkább az antiszemita poénokra és összeesküvés-elméletekre épült. A zsidókat a modern kor rabszolgahajcsárainak nevezte, többször meghívott a műsorába egy közismert holokauszttagadót, kézmozdulata pedig önálló életre kelt, antiszemita merényleteknél is azt használták.

A gyűlölet-bűncselekmények miatt már több tucat alkalommal eljárás alá vont Dieudonne-ból idővel egyre inkább rendszerellenes népi hős lett, a büntetéseket hívei annak bizonyítékának látták, hogy Franciaországban csak azon szabad humorizálni, amit a többségi társadalom és a hatalom jónak lát: Mohameden igen, a holokauszton nem. Védői megszólalásait csak provokatív anti-establishment szövegeknek állítják be. A bíróság ezt most nem fogadta el, az ítélet azonban csak könnyen még nagyobb mártírt csinálhat belőle.

Rovatok