Index Vakbarát Hírportál

Elsírta magát a svéd miniszter a menekültválság miatt

2015. november 25., szerda 19:46

Megkönnyezte a svéd miniszterelnök-helyettes a bejelentést, hogy a túl sok érkező miatt Svédországnak szigorítania kell az eddigi befogadó menekültpolitikáján. Åsa Romson zöldpárti politikusként a jelek szerint nagyon a szívére vette, hogy a meggyőződése felett győzedelmeskedett a politikai realitás.

Két hónapja a svéd foglalkoztatási miniszter még azt mondta, az országa mosolyogva fogadna be menekülteket, és javítana ezzel a népesedési helyzeten. Ehhez képest a keddi bejelentés már arról szólt, hogy Svédország jelentősen megszigorítja a menekültstátusz feltételeit. A jövőben hamarabb felülvizsgálják a menedékesek helyzetét, és azokat, akik nem minősülnek jogosultnak, kiutasítják az országból. A családegyesítéssel szintén kevesebben élhetnek majd.

Svédországba nagyjából naponta tízezer menedékkérő érkezik ezekben a hetekben, a 9 és fél milliós ország korábban 180 ezer menekült befogadását tervezte, ez a szám azonban a hatalmas migrációs hullám miatt már nem tartható.

A szigorítás miatt Stefan Löfven szociáldemokrata párti miniszterelnök is sajnálkozását fejezte ki, de zöld helyettese még érzelmesebben indokolta a döntést, melyet szörnyűnek nevezett, ami ellentétes az eddigi liberális politikájukkal. A háttérben többek között az országos és a helyi politika közötti vita lehet. Íme, a majdnem könnyegbe fulladó sajtótájékoztató:

Åsa Romson svéd miniszterelnök-helyettes elsírta magát

„Teljesen őszinte leszek: mostanában komoly vitáink voltak a párton belül a valóságérzékelésről. Az elmúlt hetek vitái meggyőztek arról, hogy ez a legjobb módja, hogy segítsünk azoknak a helyi zöldpárti politikusoknak, akik tényleg tesznek valamit” — mondta Romson elcsukló hangon. 

Rovatok