Index Vakbarát Hírportál

Francia kormányfő: Nincs mód további menekültek fogadására

2015. november 25., szerda 08:28 | aznap frissítve

Manuel Valls francia miniszterelnök külföldi újságíróknak azt nyilatkozta, hogy

az Európai Uniónak ki kell mondania, hogy nincs mód további migránsok fogadására, és megoldást kell találnia arra, hogy a Szíriából távozókról a szomszédos országokban gondoskodjanak.

A francia kormányfő utalt arra, hogy a november 13-i párizsi merényletek legkevesebb két elkövetője Görögországon és Szerbián át menekültként érkezett Nyugat-Európába. A francia szocialista politikus szerint az Európai Unió sorsát az európai határok ellenőrzése dönti el. Ha az európai határokat nem ellenőrzik, akkor "a népek azt fogják mondani, le Európával".

Manuel Valls úgy látja: az EU-nak - ahelyett, hogy ellenőrizetlenül engedi be a migránsok ezreit - inkább a Szíriával szomszédos országokkal, Törökországgal, Libanonnal és Jordániával kell megoldást találnia a menekültek ottani befogadására és visszatartására.

Ban Ki Mun nagyon másképp gondolja

Az ENSZ főtitkára elítélte azokat a balkáni országokat, akik a menekültek számának csökkentése érdekében csütörtöktől nemzetiség alapján szűrik a migránsokat, és csak a szíriaiakat, az afgánokat és az irakiakat engedik be országukba. Ban Ki Mun szerint ez sérti azt az emberi jogot, hogy bárki menedékért folyamodjon és kérelmét külön meghallgassák. A főtitkár felszólította az ENSZ tagországait, hogy részvéttel és együttérzéssel bánjanak a menedékkérőkkel, és

sokszorozzák meg befogadóképességüket, és gyorsítsák fel a menekültek kvóta szerinti elosztására vonatkozó programot.

A balkáni országok intézkedésének hatására a görög-macedón határon ezrek torlódtak fel, a kirekesztett menekültek tüntetéssel, éhségsztrájkkal és szájuk bevarrásával tiltakoznak.

Borítókép: menekültek a calais-i menekülttáborban (AFP / Philippe Wojazer)

Rovatok