Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna lezárta légterét az oroszok előtt

2015. november 25., szerda 13:39 | aznap frissítve

Egyetlen orosz repülőgép sem repülhet át Ukrajna felett – közölte szerdán az ukrán kormányfő.

A döntés nem teljesen váratlan, egy hónappal ezelőtt már több orosz légitársaság Ukrajnába tartó járatait függesztette fel és kizárta a légteréből azokat a gépeket, amelyek katonai teherszállítást végeztek.

A szerdai döntés azonban minden, Ukrajnán átrepülő orosz gép kizárását.

Az Ukrajnába tartó járatok azonban – a korábbi tiltás miatt az Aeroflot és a Transzaero kivételével – egyelőre tovább működhetnek.

Oroszország már korábban hasonló intézkedést vezetett be az ukránokkal szemben.

„Bíztunk benne, hogy Oroszország eltörli a tiltó intézkedéseket, de ahogy szokott, ismét nem fogadta el a mi törvényes feltételeinket” – mondta az Unaian szerint Arszenyij Jacenyuk.

Eközben szerdától a megszűnt a Gazprom Ukrajnába irányuló gázszállítása. Az érvényben lévő szerződés szerint Ukrajna korábbi elmaradásai miatt csak előre fizetve juthat az orosz földgázhoz. Igaz, egyelőre Ukrajna szándékosan nem küldte az újabb részletet, egyelőre saját készleteit használná fel és az EU-ból szerezné be a földgázt, Lengyelországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül. Ilyen szerződése Ukrajnának a német RWE konszernnel már 2012 óta van érvényben, évi ötmilliárd köbméter földgázra. Kijev a tervei szerint csak 2016-tól vásárolna ismét földgázt Oroszországtól.

Rovatok