Index Vakbarát Hírportál

A világ nagyhatalmai összefognak az Iszlám Állam ellen

2015. november 26., csütörtök 22:26

Amerikai katonák érkeztek Szíriába, Putyin személyesen egyeztetett Hollandéval, a brit miniszterelnök találkozott az osztrák kancellárral, a franciák pedig arra kérik a briteket, hogy ők is kezdjék bombázni az ISIS-t.

Úgy tűnik, a nyugati nagyhatalmak nemcsak Nagy Közös Nyilatkozatokban lépnek fel az Iszlám Állam ellen, hanem a tettek mezejére lépnek. 

Együtt támadnak az amerikaiak, oroszok és franciák

Megérkezett Kobaniba az amerikai különleges erők 50 katonája, hogy kiképezzék és segítsék a kurdokat az Iszlám Állam elleni harcban.

Az amerikai katonák feladata, hogy megtervezzék a kurdok támadását az észak-szíriai Rakka ellen, ami a november 13-i párizsi terrortámadás és a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító ellen elkövetett merénylet után lett az orosz és francia légitámadások célpontja. 

Közben Vlagyimir Putyin orosz és François Hollande francia elnök személyesen tárgyalt, ami után Putyin bejelentette, hogy kész együttműködni az USA vezette terrorellenes koalícióval, de alapvetően "egy egységes front létrehozását tartja szükségesnek az ISIS ellen", írta az MTI.

Az öröm nem teljes, mert Putyin szerint Washingtonnak meg kellett volna akadályoznia a Szu-24-es vadászgépének a lelövését, ugyanis szerinte Moszkva előre szólt a nyugati-arab koalíció tagjainak a gép bevetésének időpontjáról és helyéről. 

Az orosz elnök Törökországnak is odaszólt, állítása szerint a törökök "ipari mennyiségű" olajat szállítanak haza az ISIS uralta területekről. Azt mondta, hogy elvben lehetséges, hogy erről nem tud a török kormány, de nehezen tudja elképzelni. Erdogan török elnök korábban azt mondta arra a vádra, hogy ők együttműködnek a terroristákkal, hogy aki ilyet állít, annak tudnia is kellene bizonyítani. 

A britek is beszállhatnak az ISIS bombázásába

Ma David Cameron brit miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár is egyeztetett, ami után jelezték, hogy együtt kell működni a terrorizmus elleni küzdelemben és a menekültválság megoldásában. 

Faymann szerint szoros együttműködés kell az Európába érkezett menekültek visszaküldésében, Cameron pedig az Európai Unió külső határainak megerősített védelmét hangsúlyozta. 

Közben a francia védelmi miniszter a Guardian brit lapban kérte a brit kormányt, hogy vesse be légierejét az ISIS ellen. Cameron később ennek szükségességéről győzködte a brit parlamentet, de egyelőre még nem született döntés arról, hogy beszállnak-e a terrorszervezet bombázásba. 

Rovatok