Index Vakbarát Hírportál

Cameron: Nagy-Britannia a bombázások nélkül is az Iszlám Állam célpontja

2015. november 26., csütörtök 12:35

A brit miniszterelnök szerint a bombázások miatt nem nő a terrorkockázat az Egyesült Királyság területén. A szíriai beavatkozást az Egyesült Királyság nemzeti érdekének tartja.

„Az Egyesült Királyság nem szervezi ki a saját nemzetbiztonságát a szövetségeseinek” – jelentette ki David Cameron brit kormányfő a londoni parlament alsóházában. A miniszterelnök úgy látja, hogy az Egyesült Királyság nemzeti érdeke, hogy beavatkozzon Szíriában. Nélkülözhetetlennek nevezte, hogy katonai eszközöket vessenek be, nem elegendő, ha ezt meghagyják a franciáknak, az amerikaiaknak és az oroszoknak. 

„Országunk eddig is a terroristák célpontja volt” – idézi a BBC Cameront, aki szerint attól nem nő meg a terrorfenyegetettség, ha a brit légierő is bombázni kezdi az Iszlám Állam szíriai állásait.

Sürgette az alsóház képviselőit: mielőbb szavazzanak a katonai beavatkozásról. Szerinte enélkül megoldhatatlan a szíriai válság. A szavazásra legkorábban az elkövetkező hetekben lesz lehetőség, mert több képviselő aggodalmát fejezte ki a beavatkozás miatt.

A parlament külügyi bizottsága szerint egy átfogó stratégia nélkül nehezen képzelhető el, hogy a konfliktus megoldását segítenék a bombázások. Ha ez nem garantálható, kockázatos a légierő bevetése. Cameron arról biztosította az alsóházat, van már kész, átfogó tervezetük.

Az Egyesült Királyság parlamentje 2013-ban már egyszer leszavazta, hogy a brit légierő is bombázzon Szíriában. Az Iszlám Állam iraki állásai ellen később jóváhagyták a műveleteket.

Rovatok