Index Vakbarát Hírportál

Miss Canadát kitiltották Kínából

2015. november 26., csütörtök 23:04

Saját állítása szerint nem engedték fel Hong Kongban a Kínába tartó repülőjáratra Anastasia Lin  kínai származású kanadai szépségkirálynőt, aki a Miss World 2015 döntőjén vett volna részt a dél-kínai Hajnanban - írja a Guardian.

A 25 éves Lint májusban választották meg Miss Canadának. A színésznő Falun kun nevű ősi, kínai vallási meditációs módszer és vallás követője, ami be van tiltva az országban. Lin korábban többször kritizálta a kínai vallási törvényeket, és azt is szóvá tette, hogy Kínában a kormány elnyomja a Falun kun gyakorlóit.

Lint Hong Kongban tudta meg, hogy Kína nem adja meg neki a vízumot. Bár a szépségverseny más résztvevőivel szemben Lin nem kapott meghívót, kanadai állampolgárként joga van vízumot kapni a kínai államtól. Amikor Hong Kongban megpróbált felszállni a gépre, nem indokolták meg neki, hogy miért nem kaphat vízumot.

"A Miss World jelszava: »szépség, aminek célja van«; az én célom pedig az, hogy azok helyett beszéljek, akiknek elnyomják a hangját. Azok helyett, akik börtönökben és munkatáborokban vannak, és akiknek a hangját az elnyomás és a cenzúra miatt nem hallhatjuk" - mondta Lin.

Lin korábban részt vett az Egyesült Államok kongresszusának meghallgatásán, ahol beszámolt arról, hogy a kínai állam milyen módon nyomja el a Falun kun követőit, és a kanadai kormány egyik munkacsoportjának is segített ugyanebben az ügyben.

Lin szerint ez egy személyes ügy neki. Egy hosszú Facebook-posztban nemrég azt írta: "amikor Kínában éltem, gyerekként a hallgatói önkormányzat elnökeként az is a feladataim közé tartozott, hogy biztosítsam az ideológiai egységet az osztályban, és hogy kommunista propagandát nézessek a diákokkal. Csak azután jöttem rá, hogy mit jelent szabadon gondolkodni, és anélkül élni, hogy folyamatosan rettegnél a büntetéstől, hogy Kanadába jöttem."

Rovatok