Index Vakbarát Hírportál

Újabb százezrek indulhatnak Európába

2015. november 26., csütörtök 15:23 | hét éve frissítve

Katasztrofális állapotok uralkodnak a Szíria környéki menekülttáborokban, mondta Gerd Müller az Augsburger Allgemeine című lapnak. A német kormány nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztere szégyenletesnek és embertelennek nevezte a törökországi, libanoni és jordániai táborokban élő szíriai menekültek helyzetét, írja az MTI.

Elmondta, hogy a táborokban nincsenek téliesített sátrak, bármikor kolerajárvány törhet ki, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig már több százezer embert egyáltalán nem tud ellátni élelmiszerrel, mert nem érkezett meg 3 milliárd euró a szervezetet finanszírozó országok által idénre megígért támogatásból.

A bajor konzervatív CSU politikusa megismételte azt a nyár eleje óta rendszeresen hangoztatott követelését, hogy az Európai Unió indítson azonnal 10 milliárd eurós programot a Szíriából a közel-keleti arab ország szomszédságába menekült emberek támogatására. Mint mondta, ez beruházás a jövőbe, hiszen meg lehet előzni, hogy még több menekült keljen útra, de gyorsan kell cselekedni, "különben mind elindulnak Európa felé, vagy sok ezren meghalnak" a táborokban.

A jordániai, libanoni, törökországi és iraki táborokban több millió szír menekült él. Ők már két, három vagy akár négy éve élnek ott, víz és WC nélkül, és érthető, hogy el akarnak menni, mert már elvesztették a reményt, hogy hamarosan visszatérhetnek a hazájukba. Mint Müller elmondta, csak Németországban évente 15 milliárd euróba kerül a menedékkérők ellátása, holott "helyben 10 milliárd euróból stabilizálhatnánk a helyzetet".

Rovatok