Index Vakbarát Hírportál

Magyarul köszönt a magyar vásárlóknak, ezért rúghatták ki a felvidéki nőt

2015. november 26., csütörtök 10:58 | aznap frissítve

A Pozsonytól nem messze lévő Somorján nincs minden rendben a magyar nyelv használatával, a helyi Deichmannból állítólag azért bocsátottak el egy magyar nőt, mert magyarul beszélt a vásárlókkal, írja a Trafik.sk.

A nő korábban a cég pozsonyi üzletében dolgozott, majd részt vett a somorjai bolt megnyitásában is. A problémák akkor kezdődtek, amikor egy kollégája kifogásolta,hogy magyarul beszél egy másik magyar munkatársával. A dolog vitává fajult, amit a boltvezetőnek kellett megoldania.

Mivel helyi vagyok, sok embert ismerek. Az idős magyar hölgyeknek csókolommal köszöntem, a magyarokat magyarul szolgáltam ki, a szlovákokat szlovákul

– mondta a nő lapnak, aki szerint a területi menedzser két nap után behívta őt az irodájába, és aláíratta vele a felmondásáról szóló papírt. Amikor rákérdezett, hogy a magyar nyelv használata volt-e a baj, azt válaszolta, nem köszönhet magyarul egy boltba belépő vásárlónak, csak szlovákul.

A Deichmann cseh és szlovák divíziójának marketingvezetője a Trafiknak úgy nyilatkozott, a magyar nyelv használata sosem lehet ok az elbocsátásra, sőt a magyarul beszélő alkalmazottaik anyanyelvükön beszélhetnek a magyar ügyfelekkel. Szerinte a nőt nem is ezért bocsátották el, de a valódi indokról a munkajog és a személyes adatok védelme miatt nem tud nyilatkozni.

A magyar nő azonban nem nyugszik bele az ügybe, ezért a cég német tulajdonosánál tett panaszt, ahol azt ígérték neki, hogy foglalkozni fognak az ügyével. A nőnek a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat jogásza felajánlotta a jogi segítséget; mint Szekeres Klaudia elmondta, úgy hírlik, hogy Somorján több boltban is tiltólistán van a magyar nyelv használata.

Frissítés: A Deichmann Magyarország közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amiben a fentieken túl azt közlik, hogy cégük elkötelezett a nemzetiségek és a helyi kultúrák tisztelete iránt. A cégcsoportban több mint 80 nemzetiségű munkatárs dolgozik, az üzleti érdekük pedig az, hogy vásárlóikkal a saját nyelvükön alakítsanak ki szoros viszonyt.

Rovatok