Index Vakbarát Hírportál

55 embert akar lefejezni Szaúd-Arábia

2015. november 27., péntek 13:48

Egyetlen nap alatt 55 ember lefejezését tervezi Szaúd-Arábia. Az elítélteket terrorizmussal vádolják. Jogvédők szerint aggasztó az egyre növekvő számú kivégzés az országban.

Az Okaz nevű helyi lap szerint a kivégzés előtt állók az al-Kaida terroristái és bűnözők, és a vádak között lázadás, a hatóságok megtámadása, a kormány megdöntésének kísérlete, illetve bomba- és föld-levegő rakétatámadások tervezése is szerepel, sőt egyikőjüket azzal is vádolják, hogy atomfegyvert akart vásárolni Jementől. A lap szerint az elítéltek több mint száz civilt és hetven biztonsági embert öltek meg.

Az Amnesty International szerint a terrorizmus elleni harc álcája alatt politikai kivégzéseket akarnak végrehajtani. A jogvédő szervezet szerint aggasztó, hogy nemcsak egyre több a kivégzés az országban, de az ítéletek átláthatatlan és önkényes döntések alapján is születnek.

Korábban az elítéltek közötti öt tinédzser anyái is tiltakoztak Salman királynál. Szerintük az ítéletek kínzással kierőszakolt beismerő vallomásokon alapultak, nem kaptak védőügyvédet, a bírók pedig elfogultak voltak.

Szaúd-Arábiában idén meredeken emelkedett a kivégzések száma. Már eddig is 150 embert végeztek ki, ez 26 százalékkal több, mint 2014-ben. A rekord eddig 192, ezt 1995-ben produkálta az ország az Amnesty International szerint.

Rovatok