Index Vakbarát Hírportál

A barbudaiak kiakadtak a kormányra De Niro miatt

2015. november 28., szombat 18:33

250 millió dolláros építkezésbe kezdene a karib-szigeteki Barbudán Robert De Niro, de a helyiek közül sokan nem örülnek a beruházásnak. Az ellenzők szerint Antigua és Barbuda kormánya figyelmen kívül hagyja a helyiek jogait, csak hogy minél gyorsabban át tudják nyomni a beruházást.

A színész az ausztrál milliárdos James Packerrel tervez másfél négyzetkilométeres szállodaépítésbe fogni a szigeten. A múlt héten a kormány a híresség kedvéért mindössze pár óra alatt elfogadta a Megtalált paradicsom nevű törvényjavaslatot, amely az építkezésért cserébe 25 éves adókedvezményt is biztosít.

A kritikusok szerint azonban a villámtörvény egyszerűen elsöpör több korábbi törvényt is, amelyek a helyiek jogait védték volna. Ilyen például az, hogy eddig egy választott tanácsnak jóvá kellett hagynia a nagyobb ingatlanvásárlásokat, és a helyi lakosoknak részesedés járt a földtulajdonból.

Harold Lovell ellenzéki vezető szerint veszélyes precedenst teremthet a jövőbeni befektetők számára, ha a kormány De Niroék minden kívánságát teljesíti és jogkorlátozó törvényeket hoz az üzleti haszon reményében. Az ellenzék egyébként magát a beruházást nem is ellenzi, csak a kormány törvényalkotási gyakorlata ellen tiltakozik.

Rovatok