Index Vakbarát Hírportál

Drótkerítés épül a macedón-görög határon

2015. november 28., szombat 11:13

A Reuters fotóriporterének beszámolója szerint a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija település közötti határszakasz közelében a macedón katonák elkezdték leverni a földbe a hosszú fémoszlopokat és nekiláttak kifeszíteni a dróthálót, amivel a Magyarország déli határán kiépített kerítéshez hasonló akadályt állítanak a menekültek útjába, írja az MTI.

A macedón hatóságok november 19. óta csak az afgán, az iraki és a szír menedékkérőket engedik be magukhoz, a többieket gazdasági bevándorlónak tekintik, és visszafordítják őket. Ezért rengeteg ember torlódott fel a határ görög oldalán, Idomeni közelében. Sokan éhségsztrájkba kezdtek, demonstrációt szerveztek az átkelőknél, több menekült tiltakozásul összevarrta a száját

Az M1 aktuális csatorna szombat reggeli tudósítása szerint most mintegy kétezren vannak az ott rekedtek.

A 2 milliós Macedóni már augusztusban szögesdrótot telepített a határra, a tripla szögesdrót-sáncot egészítik ki most a kerítéssel.

Szombat kora délután pedig ismét összetűztek a migránsok a macedón rohamrendőrökkel a görög-macedón határnál, írja az MTI az M1 tudósítása alapján. Mintegy ötven macedón rohamrendőr nyomult be a görög területen lévő konfliktuszónába, mivel a migránsok egy kisebb csoportja kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta a rendőröket. A támadásban több rendőr is megsérült.

Rovatok