Index Vakbarát Hírportál

Ikeás menedékházakat kapnak a szír menekültek

2015. november 28., szombat 15:16

Az Ikea és ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közös programja: jobb és élhetőbb átmeneti otthont készíteni a menekült családoknak, írja az ikeafoundation.org.

A sátrak, amelyeket jelenleg a menekülttáborokban használnak, az Ikea szerint rövid élettartamúak, fél év után látványosan kikezdő anyagukat  a víz a szél és a nap. Pedig a menekültek ennél jóval több időt is tölthetnek egy-egy menekülttáborban. A Better Shelter nevet kapó építmények akár három évig biztonságos lakhelyet biztosítanak a rászorulóknak

A svéd cég egyik ipari formatervezője arról beszélt, a felmérések szerint az átlagos időtartam, amit a menekültek táborokban töltenek, több mint tíz év, írja refinery29.com

Az Ikea programjában most épp Svédországban és Németországban szerelik össze ezeket az ideiglenes lakhelyek, a most érkezett szír és afgán menekülteknek. A prototípusokat már korábban már elkezdték tesztelni Etiópiában, ahogy arról mi is beszámoltunk: kereskedelmi forgalomba idén márciusban hozták.

Ezek az ideiglenes lakhelyek 57 nm-esek, így kétszer akkora alapterületűek, mint a hagyományos vászonsátrak. Az acélvázas szerkezeten ugyanúgy vannak szúnyoghálós ablakok, világítás és klíma, de ehhez zárható ajtók is társulnak. Áprilisban az ENSZ 10 ezer ilyen "sátrat" rendelt meg az Ikeától.

Rovatok