Index Vakbarát Hírportál

Putyin tényleg bosszút áll a török gazdaságon

2015. november 28., szombat 18:56

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a gazdasági szankciócsomagot, amit az oroszok a törökök ellen léptetnek életbe.

A Szu-24-es orosz vadászbombázó keddi lelövésére adott válaszként értelmezhető döntés több török vállalattal szemben vezet be tiltást, illetve bizonyos árucikkek importját is leállítják, és a két ország között visszaállítják a vízumkötelességet is.

Orosz megfogalmazás szerint az intézkedések az Orosz Föderáció biztonságát és lakosainak védelmét szolgálják a bűnözés és más jogellenes cselekmények ellen, de a törvény szövegében szerepel az is, hogy a Török Köztársaság ellen vezetik be a különleges gazdasági intézkedéseket. A csomagot szombaton írták alá, jelentette be a Kreml sajtószolgálata.

Most már hivatalosan is megerősítették azt a korábbi hírt, hogy betiltják a két ország közti charter-járatokat, illetve az orosz utazási irodák a jövőben nem ajánlhatnak török utakat az érdeklődőknek, ami komoly csapás lehet a török idegenforgalom számára.

Ennél talán kisebb horderejű, de mindenképpen jelzésértékű döntés, hogy 2016. január 1-től az orosz vállalatok nem vehetnek fel török nemzetiségű embereket. Az év végéig felvett dolgozók viszont maradhatnak.

A betiltott árukkal kapcsolatban is van egy enyhítés: személyes használatra lehet behozni török árucikkeket.

Rovatok