Index Vakbarát Hírportál

95 évig várt az orosz állampolgárságra

2015. november 30., hétfő 22:14

Vlagyimir Putyin teljesítette ígéretét és 100. születésnapja előtt visszaadta az állampolgárságot Irene de Dreiernek. Az asszony Vlagyimir de Dreier tábornok lányaként 1920-ban hagyta el Oroszországot a Krímnél, amit a legtovább tartottak a fehérek a bolsevikokkal szemben. A család Párizsba menekült, ahol az egykori tábornok borkereskedést nyitott – írta a Guardian.

A háromszor házasodott Irene – először egy francia, majd egy olasz, végül egy amerikai férje volt – sosem tért vissza a Szovjetunióba, és 1991 után Oroszországba sem. Néhány héttel ezelőtt fordult az orosz elnökhöz azzal a kéréssel, hogy visszakaphassa orosz állampolgárságát. Az asszony a mai napig tud oroszul, bár elmondása szerint anyja halála óta nem volt kivel anyanyelvén beszélnie.

Az asszony tervei szerint hamarosan elutazik Oroszországba is.

Meghalt a cár vízvezeték-felelős dédunokája

Hétfőn temették el azt a 72 éves férfit aki még szeptemberben, kutyasétáltatás közben szívinfarktusban halt meg Darwinban. A család nélkül, magányosan élő férfi holtteste két hónapig hevert az ausztrál város kórházában, mire sikerült kapcsolatba lépni rokonaival, Dániában. A szomszédai körében csak Old Nicknek – a név valamiért az ördögre utal – nevezett férfiről kiderült, nem más, mint az 1881-ben megölt II. Sándor cár utódja, III. Sándor dédunokája, aki 1881-től 1894-ig ült a trónon.

Leonyid Kulikovszkij 1943-ban született Dániában, ahonnan 1967-ben ment Ausztráliába. Édesapja III. Sándor cár leányának volt a fia, így már nem a Romanov nevet viselte. Leonyid nyugdíjazásáig Sydneyben dolgozott a város vízgazdálkodási osztályán, ezután költözött az Ausztrália északi részén fekvő Darwinba, ahol egy gazdag család támogatásával temették el az oldalági Romanovot.

Rovatok