Index Vakbarát Hírportál

Rég nem látott konfliktus feszíti a jakuzavilágot

2015. november 30., hétfő 00:17 | aznap frissítve

Már halálos áldozatai is vannak a japán szervezett bűnözésen, a jakuzán belüli belső harcoknak, miután több kisebb csoport kiszakadt a legnagyobb jakuzacsoportból, és külön rivális szervezetet hozott létre. A leszámolások mellett gazdasági téren is rengeteget árthatnak egymásnak, és az új csoport tagjai akár a Jamagucsi-gumi (banda) befolyásos vezetőjét is a rendőrség kezére játszhatják.

Utoljára harminc éve volt ekkora felfordulás a jakuzában, akkor több mint húsz bandatag halt bele a nyilvános leszámolásokba. A szakértők most sem számítanak olyan véres utcai harcokra, mint amilyenek például Mexikóban folynak a drogkartellek között, de rendőrség továbbra is feszülten figyel, mivel attól tartanak, hogy egy kisebb incidens is dominót indíthat be.

184 ezer tagjuk is volt

A több száz évvel ezelőtt létrejött jakuza egyes csoportjai olyannyira nem számítanak illegálisnak, hogy mindegyiknek megvan a maga nyilvánosan is megkereshető irodája, amiről pontosan tud a rendőrség is. A jakuzát sokáig egyfajta szükséges rossznak fogták fel, ami hozzájárult ahhoz, hogy viszonylagos rend legyen az utcákon, félig legális státuszukkal pedig a bandák folyamatosan a rendőrség látókörében lehetnek.

A jakuza főként a második világháború utáni bizonytalan időszakban erősödött meg, az 1960-as években élte virágkorát, akkor 184 ezer tagja volt a különböző bandáknak. A szürkegazdaságban lubickoló jakuzaszervezetek akkor egy évi közel százmilliárd dolláros üzlet felett osztozkodtak, de egyes becslések szerint a jakuza éves bevétele 2014-ben is elérte a 80 milliárd dollárt. Összehasonlításként az olasz 'Ndrangheta ehhez a becslések szerint képest évi 69 milliárdot szed be. A jakuza keze a szerencsejátéktól kezdve a drogokon, a prostitúción, az uzsorakölcsönön át egészen a különböző csalásokig és sikkasztásokig rengeteg dologban benne van.

Az összes jakuzacsoport közül a legbefolyásosabb, az 1915-ben még 50 emberrel induló, de mostanra a piac 40 százalékát lefedő Jamagucsi-gumi (banda), aminek a vezetője a 74 éves Kenicsi Sinoda, ismertebb nevén Sinobu Cukasza. Harminc éve a Jamagucsi-gumiból kiszakadt már egy másik szervezet, és megölték a Jamagucsi-gumi egyik vezetőjét is, de 1989-ben véget ért a harc, a távozó bandatagok nagy részét pedig sikerült visszacsábítaniuk.

Szakadt a befolyásos Jamagucsi-gumi

Szeptemberben több mint tíz magas rangú vezető hagyta ott a Jamagucsi-gumit, és létrehoztak egy rivális szervezetet, a Kobe Jamagucsi-gumit. Azt nem tudni pontosan, mennyi bandatag távozott és állt át inkább a másik csoportba, de a legutóbbi becslések szerint 23 400 fős Jamagucsi-gumi tagságának több mint tizede fellázadhatott. A 72 tagcsoportból 13 vált ki.

A háttérben több minden is állhatott, de a jakuzát régóta nyomon követő Acusi Mizogucsi japán újságíró azt mondta, a kivált bandatagok megelégelték, hogy hatalmas pénzeket kellett leadniuk a felső vezetésnek. Az egyes tagszervezetek vezetőinek havonta több millió forintnak megfelelő jent kell fixen befizetniük, emellett nyáron, télen, és az ünnepekre is külön ajándékokkal kellett kedveskedniük a méregdrága olasz öltönyökben járó fő bandavezérnek és a felső vezetésnek. 

Miközben az alacsonyabb rangú bandatagoknak akár 10 ezer jennel kell beérniük, Mizogucsi szerint Cukasza évente egymilliárd jent (kb. 2,3 milliárd forintot) is zsebre tehetett, anélkül, hogy bármit adózott volna belőle. Azonban éppen emiatt aggódhat a szakadás után, ugyanis a Jamagucsi-gumiból kivált csoport olyan dokumentumokat is magával vihetett, amik alapján meg tudnák vádolni Cukaszát.

Cukaszát 2011-ben engedték ki a börtönből, miután fegyverviselésért hat évet kapott (Japánban nagyon szigorúak a lőfegyverekre vonatkozó szabályok, ezért már a jakuzák többsége sem hord magánál fegyvert). A rendőrség Mizogucsi szerint ezúttal adóelkerülési vádakkal indíthatna ellene eljárást, ami nem lenne példa nélküli, az egyik alcsoport vezetőjét már börtönbe csukták a hatóságok ilyen vádak alapján.

Próbálnak egymásra licitálni

A szervezetek rivalizálása egyelőre részben a háttérben zajlik, habár Oszakában mindennapos egymás nyílt provokálása is, a bandák tagjai már többször látványosan felvonultak a másik irodái előtt.

Közben mindkét oldal próbálja rohamtempóban növelni tagjai számát. A Kobe Jamagucsi-gumi többek között azzal próbál meg vonzóvá válni a jakuzatagok előtt, hogy eltörölte az ajándékokat, emellett jóval olcsóbb, nagyjából negyedannyiba kerülő tagsági díjat írt elő. Erre azonban már a Jamagucsi-gumi is reagált, és 25 százalékos csökkentést vezetett be. November közepén az egyik vezető több millió jent, és rizst is szétosztott a tagszervezetek irodáiban.

Már vannak halálos áldozatok is

Október 8-án viszont ennél tovább mentek, és már vér is folyt. A Jamagucsi-gumi egyik magas rangú tagja agyonlőtt egy másik bandatagot, aki azon gondolkozott, hogy csatlakozik a rivális csoporthoz.

November közepén aztán holtan találták Tacujuki Hisidát, a Jamagucsi-gumi egyik tagszervezetének vezetőjét, a kezét és a lábait műanyagkábellel kötözték össze, írja a CNN. A férfit a rivális szervezet tizenöt tagja verhette agyon vasrudakkal. Az eset után mindenesetre mindkét bandából összesen 24 embert vettek őrizetbe Nagojában.

Állítólag az egész abból indult ki, hogy a helyi bandavezér részegen balhézott a Jamaken-guminál, a Kobe Jamagucsi-gumi legfontosabb tagszervezeténél. A Kobe Jamagucsi-gumi vezére a 67 éves Kunio Inoue, aki egyben a Jamaken-gumi vezetője is. A Jamagucsi-guminál amiatt is idegesek voltak, mert a rivális csoport egyik alszervezete az ő felségterületükön tartott gyűlést.

A rendőrök is aktivizálták magukat

A rendőrök éppen attól tartanak, hogy egy kisebb szikra is elég lehet, hogy komolyabb összetűzés robbanjon ki. Az Aszahi Simbun lap szerint mindkét oldal erőteljes fegyverkezésbe kezdett, ami abból is látszik, hogy felsrófolták a lőfegyverek árát a feketepiacon – ráadásul akár 3D-nyomtatású fegyvereket is bevethetnek. Azonban a japán törvények szerint egy jakuzavezért őrizetbe lehet venni, ha egy gyilkosság visszakövethető a csoportjához, ezért is próbálnak a csoportok bandákon kívüli bérgyilkosokat felbérelni. Viszont totális bandaháborút emiatt sem tartanak valószínűnek.

A rendőrség is nagy erőkkel készül, és próbálja megakadályozni a vérontást. A hatóságok többek között újdonsült offenzívát indítottak adóelkerülési vádakkal a bűnszervezetek tagjai, és főként a vezetői ellen. A rendőrség idén csapott le az egyik tagszervezet vezetőjére, akit sikerült is börtönbe zárni adóelkerülési vádakkal. Az országos rendőrség ezután felszólította a helyi rendőri erőket, hogy próbálják meg ezt a módszert alkalmazni a jakuza különböző szintű vezetői ellen.

A Vice szerint a rendőrség taktikai okokból a kiszakadt frakciót pártolhatja inkább, mert a Jamagucsi-gumi egyik fő szervezetét, a Kodo-kait tartják a legproblémásabbnak, és azt akarják lekapcsolni elsősorban, például az adóelkerülési vádak segítségével. A Kodo-kai volt az a csoport, ami kifejezetten megtiltotta a tagjainak, hogy együttműködjenek a rendőrséggel.

A rendőrség emellett megerősítette a jelenlétét Kabukichóban, Ginzában, Tokió legismertebb bevásárlónegyedeiben, Kobében, Oszakában és Nagojában, ezekben a városokban ugyanis különösen erős a jakuza.

Mexikóval ellentétben a két oldal szembenállása nem jelenti azt, hogy a japán utcákat is vérfürdővé változtatják majd a bandák rivalizálásai, viszont úgy is elég nagy károkat tudnak okozni, ha a különböző gazdasági érdekeltségeken keresztül tartanak be egymásnak. „A szakadással mindkét oldal gyengébb lesz" – mondta Mizogucsi.

Többen visszakövetelnék a pénzüket

Az elmúlt évtizedek legnagyobb szembenállása rávilágíthat a Japán mereven hierarchizált szervezett bűnözői csoportjain belüli problémákra is. „Már nem olyan világban élünk, ahol a jakuza nyíltan tudna üzletelni" – mondta a most 64 éves Szaturo Takagaki, aki 21 éves korában lépett be a jakuzába, és sokáig testőrként dolgozott, amíg nem szakított a szervezett bűnözéssel.

A cégeknek megtiltották, hogy nyilvánosan üzleteljenek a jakuzával, a bandatagok pedig nem nyithatnak nyilvánosan bankszámlát sem. A hatóságok lépésein pedig a jakuzát addig szükséges rossznak tekintő több cég és ember is felbátorodott. Még pereket is indítottak bandák ellen, hogy kamatostul  visszaköveteljék az évek alatt befizetett védelmi pénzeket és uzsorakamatos kölcsönöket.

Takegaki szerint ma már minden a pénz körül forog, a hűség és a testvériesség eszméi viszont egyre kevésbé jellemzőek mostanában. 2007-ben egy pénzügyi nehézségekkel küzdő bandavezér meggyilkolta Nagaszaki polgármesterét, mert összetűzésbe került a városvezetéssel.

A kevésbé erős és szervezett riválisok is egyre többször bemerészkednek a jakuza által lefedett hagyományos területekre, amihez az egyre csökkenő tagság is hozzájárult az elmúlt évtizedekben. Az ötven évvel ezelőtti 184 ezerrel szemben a becslések szerint ma már csak 53 ezren mondják magukat valamelyik banda tagjának, habár a jakuza még így is a világ egyik legkiterjedtebb bűnszervezete maradt.

Sok lábon állnak

Sok japán azt reméli, hogy a szakadás annak a jele, hogy a jakuza veszít befolyásából, de a bandák még a belső problémák ellenére is rengeteg oldalról talpon tudnak maradni. Az Economist szerint megpróbálhatnak minél több hasznot szakítani a 2020-as tokiói olimpiai játékok környékéről is, és állítólag a Fukushima körüli helyreállításokba is belefolynak.

Azt pedig még nem látni, hogy a szakadás valójában milyen hatással lesz a japán bűnszervezetek jövőjére, de az biztos, hogy a tét a mostani harcban már nem csak az egyes bandák egymáshoz képest elfoglalt pozíciója.

Rovatok