Index Vakbarát Hírportál

Aszad is, az ellenzéke is Prágában írná alá a megállapodást

2015. november 30., hétfő 21:52

Meglepő kijelentést tett a cseh televíziónak adott interjúban Bassár el-Aszad szír elnök. A szíriai rendezésről szóló megállapodást szerinte jó eséllyel írhatják majd alá Prágában, írja az MTI.

A prágai aláírás lehetősége nem minden előzmény nélküli. Milos Zeman cseh elnök erről még a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen beszélt.

"Természetesen ez [a prágai aláírás] reális lehet – mondta Aszad. – A szíriaiak azt mondják, nem lehet a békekonferencia például Franciaországban, mert Franciaország támogatja a terrorizmust, támogatja a háborút és nem támogatja a békét."

A szír elnök Prágát a "kiegyensúlyozott álláspontja" miatt dicsérte.

A rendezés azonban még valószínűleg messze van. Hogy mást ne mondjunk: Aszad szerint előbb vereséget kell szenvedni a felkelő csapatoknak.

A párizsi merényletek után a nyugat is egyre nyitottabb arra, hogy Aszad ne egyik pillanatról a másikra, hanem Moszkvával egyeztetett módon lépjen le a színről. Jó példa erre David Cameron brit miniszterelnök, aki a párizsi merényletek előtt még rettenetes hibának nevezett bármiféle alkudozást Aszaddal kapcsolatban, Párizs után pedig arról beszélt: kompromisszumot kell kötni a szír elnökkel kapcsolatban.

A német Bundestag kedden, a brit alsóház szerdán szavaz az Iszlám Állam elleni hadműveletekről. A brit légierő részt vesz a terrorszervezet iraki állásai elleni támadásokban, a szíriai hadműveletekre viszont nincs még parlamenti felhatalmazása. 

Rovatok