Index Vakbarát Hírportál

Betiltották Oroszországban Soros két alapítványát

2015. november 30., hétfő 19:06

A felsőház és a külügyminiszter javaslatára betiltotta az orosz főügyészség a Nyílt Társadalom és az Együttműködés alapítványok tevékenységét Oroszországban. Mindkét alapítványt Soros György tartotta fenn, aki 1995 és 2013 között egymilliárd dollár támogatást nyújtott oroszországi szervezeteknek – írta az Rbk.ru.

A döntés nem váratlan, hiszen a nem kormányzati szervezetek (NGO) nem kívánatos listáját már idén nyáron összeállította a parlament felsőháza. Ebben 12 szervezet kapott helyet, Soros mellett több más amerikai és ukrán szervezet, a legfőbb ügyész és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat javaslatára.

Augusztus óta Soros alapítványai már nem is fogadtak be pályázatokat, bár akkor még úgy nyilatkoztak, hogy folytatják oroszországi tevékenységüket, amíg ettől eltérő javaslatot nem kapnak.

Az eltérő javaslat közeledtét már a felsőház külügyi bizottságának vezetője is jelezte. Konsztantyin Koszacsov már korábban Sorost hozta fel az ország működésébe beavatkozó erők példájaként, és többször felidézték az orosz politikusok, hogy Soros 2003-ban a grúz, 2004-ben az ukrán forradalom feltörekvő politikai elitjének is juttatott pénzeket.

Oroszországban több, Kremllel kritikus szervezet kapott támogatást Soros alapítványaitól, köztük a Szaharov alapítvány. Moszkva fokozatosan egyre keményebben lépett fel a külföldi szervezetekkel vagy a külföldről is pályázati pénzekhez jutó szervezetekkel szemben, nyolc éve elérte a British Council ideiglenes bezárását, egy kémkedési botrány kapcsán. Végül csak a moszkvai képviselet maradt meg. Később létrejött a külföldi ügynökök jegyzéke, ahol azoknak az NGO-knak kellett regisztráltatniuk magukat, amelyek külföldről is kaptak forrásokat.

Rovatok