Index Vakbarát Hírportál

Norvég-orosz menekültpingpong a sarkkörön

2015. november 30., hétfő 14:40

Tavaly tíz, idén már ötezer menekültnek jutott eszébe, hogy a sarkkörön túl is be lehet jutni a schengeni zónába. Norvégia – amely az EU-nak nem tagja, de a schengeni rendszernek igen –már sokallja a hozzá Oroszországon át érkezőket, miközben Finnországba orosz irányból egy menekült sem érkezett. A finn-orosz határszakasz 1300 kilométer, az orosz-norvég csupán 191. 

Oslo a múlt héten jelentette be, hogy menekültkérelmének vizsgálata nélkül küldi vissza azokat a határátlépőket, akiknek van oroszországi tartózkodási engedélyük. Ez elsősorban Közép-Ázsia volt szovjet tagköztársaságainak állampolgáraira vonatkozik.

Oroszország azonban nem fogadja vissza a menekülteket, Norvégia szerint ez a a kétoldalú államközi szerződés megsértését jelenti. „Oroszországának kötelessége volna visszavenni őket” – idézte a The Local norvég kiadása az ország igazságügyi miniszterét. Joran Kallmyr azonban nem közölte, mennyi emberről volna szó. 

Azokat, akiket Oroszország ismét visszaküldött Norvégiába, rendőri őrizetbe kerültek. Kallmyr közölte: újra visszairányítják őket Oroszországba, ahol ősz óta virágzik a kerékpárbiznisz: a határt ugyanis gyalogosan nem lehet átlépni, így a menekültekre egész iparág épült rá, hogy biztosítsa a megfelelő kerékpármennyiséget a térségben, ahol egyébként a igen visszafogott a kerékpárkultúra.

Rovatok