Index Vakbarát Hírportál

Putyin a klímakonferencián sem áll szóba Erdogannal

2015. november 30., hétfő 11:57

Nincs enyhülés Törökország és Oroszország között. Putyin továbbra is neheztel Ankarára, mert a török légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót.

„Vlagyimir Putyin elnök nem találkozik Recep Tayyip Erdogannal, Törökország elnökével a párizsi klímakonferencián. Nincs tervezett találkozó” – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Oroszország és Törökország viszonya múlt hét kedden romlott meg, miután a török légierő lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót mert az megsértette az ország légterét. Putyin elnök már akkor nehezményezte, hogy Ankara előbb a NATO-t kereste meg, mielőtt Moszkvát tájékoztatta volna az incidensről. Az orosz álláspont szerint Törökországnak kártérítést kell fizetnie az eset miatt, továbbá egy hivatalos bocsánat kérést várnak.

„Nem kérünk bocsánatot” – jelentette ki Ahmet Davatoglu török miniszterelnök a hétfői NATO brüsszeli csúcstalálkozója után. A kormányfő szerint kötelességük megvédeni a saját területüket, nincs miért bocsánatot kérniük, írja a Reuters.

A török államfő mind a kettőt elutasította. Mint elmondta, a török légtér tiszteletben tartására már többször megkérték Moszkvát, és a repülőt akkor is lelőtték volna, ha más országhoz tartozik. Erdogan összesen annyit enyhült, hogy vasárnap azt mondta: bárcsak ne történt volna meg az incidens.

Múlt kedd óta a két ország több gazdasági szankciókat vezetett be a másik féllel szemben. Hétfőn visszaszállították az egyik orosz pilóta holttestét Oroszországba.

Rovatok