Index Vakbarát Hírportál

Az egész chicagói rendőrség dőlhet egy tavaly lelőtt fekete fiú miatt

2015. december 2., szerda 01:18

Menesztette Rahm Emauel chicagói polgármester a helyi rendőrfőnöket, Garry F. McCarthyt, miután komoly felháborodást váltott ki, hogy a rendőrség több mint egy éven át nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az a felvételt, amin egy fiatal fekete fiút lelőnek a rendőrök. A végül múlt kedden bemutatott videón kiderült, hogy egy fehér rendőr 16 lövéssel végzett vele.

Múlt kedden McCarthy és Emanuel közös sajtótájékoztatón mutatta be a videót a 2014. október 20-i lövöldözésről, ami Jason Van Dyke rendőrtiszt a nyílt utcán lőtte le a Laquan McDonaldot. A rendőrautó műszerfalára helyezett kamera képén jól látható, ahogy az állítólag késsel hadonászó fiatal az út középen fut, majd sétál, miközben nem jelent közvetlen veszélyt az autóikban tartózkodó rendőrökre. A 17 éves fiúra közvetlen közelről nyitott tüzet Van Dyke, majd tovább lőtte a földön fekvő, addigra már ártalmatlan fiatalt.

Hétfőn másfél millió dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A november 24-én bemutatott felvételekkel egy időben Van Dyke-ot gyilkossággal vádolták meg, miután a teljes tárat kiürítette szolgálati fegyveréből, és csak két lövést adott le akkor, amikor McDonald még állóhelyzetben volt.

Emanuel a keddi bejelentéskor hangsúlyozta, hogy McCarthy az ő kérésére adta be a lemondását, amit ő el is fogadott, miután a rendőrfőnök inkább "a probléma, sem mint a megoldás része lett."

Az ügy viszont ennyivel még nem ért véget, az illinois-i államügyész, Lisa Madigan az Igazságügyi Minisztérium emberi jogi osztályához fordult, hogy vizsgálják át a teljes chicagói rendőri testületet. „Sürgető kéréssel fordulok önökhöz. Elfogyott a bizalom a chicagói rendőrség felé” - írta levelében. (Index/MTI)

Rovatok