Index Vakbarát Hírportál

Mecsetbezárások és több ezer házkutatás Franciaországban

2015. december 2., szerda 16:16

A párizsi terrortámadás óta a francia rendőrség 2235 helyen tartott házkutatást, 263 embert előállított, 232-t őrizetbe vett és 334 fegyvert is lefoglalt, mondta Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerdán.

„Két hét alatt a harmadát foglaltuk le annak a mennyiségnek a háborús fegyverekből, amelyet egy év alatt szoktunk" - mondta a miniszter.

A titkosszolgálatok által az iszlamista radikális körökhöz tartozó megfigyeltek közül 330 embert helyeztek házi őrizetbe, 26 ember pedig azért nem hagyhatja el a lakóhelyét a december 11-ig tartó klímacsúcs idején, mert korábban erőszakba forduló tüntetéseken vett részt. 

Bernard Cazeneuve azt is elmondta, hogy az elmúlt héten három mecsetet is bezárattak a hatóságok.

Radikalizálódás miatt korábban még soha nem rendelt el egyetlen kormány sem mecsetbezáratási intézkedést" - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A közép-franciaországi Lyonban és a Párizstól észak-nyugatra található Gennevilliers nevű elővárosban, illetve a keletre található Lagny-sur-Marne-ban zárattak be egy-egy mecsetet. 

Ez utóbbi hely átvizsgálása után 22 embernek megtiltották Franciaország elhagyását, kilenc radikális embert pedig házi őrizetbe helyeztek. Egy embert, akinél 9 milliméteres revolvert találtak, őrizetbe vettek.  

„Az akciókat a gyűlöletet hirdető, önjelölt imámok ellen indítottuk" - mondta a miniszter. Elmondása szerint a Lagny-ban található mecset vezetőinél találták a fegyvert, valamint a dzsihádról, a szent háborúról szóló dokumentumokat is lefoglaltak. Az akció eredményeként a következő kormányülésen a miniszter tájékoztatása szerint fel fognak oszlatni három, magát kulturális egyesületként bejegyzett csoportot is.

Rovatok