Index Vakbarát Hírportál

Gumicsónakkal jutott el a svéd kikötőbe öt menekült

2015. december 2., szerda 15:08

A szigorú határellenörzést akarta kijátszani az az öt menekült, aki a svédországi Skillinge partjainál kötött ki november végén. Ők voltak az elsők, akiket az új, szigorúbb ellenőrzés bevezetése óta kaptak el a svéd határőrök. 

A Dagens Nyheter napilap szerint a Nemzetvédelmi Hivatal átvett egy dokumentumot ismeretlen forrásból, amiben az öt menekült szándékáról és útjáról írnak. Ebben többek között az is szerepel, hogy nem egyértelmű, hogy ebben az esetben mennyire lehet embercsempészésről beszélni.

Két halász is megszólalt az üggyel kapcsolatban a svéd SVT televíziónak. Egyikük látta amikor megérkezett a hajó a kikötőbe és azt hitte tőkehalakat akarnak fogni az utasok, azonban ennek a szezonja nem november végén van. Állításuk szerint ezzel a csónakkal képtelenség átkeltni a Balti-tengeren, szerintük egy nagyobb hajóról ereszthették le őket a parthoz közel. A hatóságok közleményben reagáltak a felvetésre, hogy ha ez így is történt, biztos, hogy egyedi esetről van szó és abban biztosak, hogy csak ez az egy csónak tette meg az utat. 

Rovatok