Index Vakbarát Hírportál

Hillary levelezési botránya magyarországi hullámokat keltett

2015. december 2., szerda 18:25

Miután egy amerikai szövetségi bíró úgy ítélkezett, hogy a demokrata elnökjelölt Hillary Clintonnak nyilvánosságra kell hoznia a 2011-2013 közötti levelezését a Válasz.hu egy magyar szempontból is figyelemre méltó levelet talált.

A 21365 levél között több tucat olyan is van, amiben a magyar politikáról, vonatkozásokról esik szó, de a Válasz szerint ez egy olyan, amiben

a hazai liberálisok közvetlenül az amerikai kormányzatnál jelentgetik fel az aktuális magyar vezetést.

A levelet Fischer Iván karmester írta a Clinton család ügyvédjének, Vernon Jordannek, hogy adja tovább az éppen Magyarországra készülődő akkori külügyminiszternek.

A levél a Válasz elképzeléseinek és várakozásainak megfelel, és arról szól, hogy Orbán Viktor éppen lebontani készül a demokráciát, és az emberi jogokat, a szólásszabadságot nélkülöző rendszert épít ki. Fischer úgy tűnik, nem bízott meg az akkori nagykövetben, Eleni Kounalakisban, akit Orbánhoz közelállónak fest le, és szerinte nem ad teljes képet az itthoni történésekről.

Fischer egyben aggodalmát fejezte ki, hogy ha Clinton nem szól a demokrácia leépítése miatt egy autokrata rezsim támogatójának tűnhet fel.

Clinton amúgy akkor nem is hagyta szó nélkül a magyarországi folyamatokat.

Rovatok