Index Vakbarát Hírportál

Legalább tizennégy halott egy kaliforniai lövöldözésben

2015. december 2., szerda 20:52 | nyolc éve frissítve

Fontosabb részletek:

Tizennégy embert agyonlőttek, és tizenheten megsebesültek egy lövöldözésben a Los Angeleshez közeli San Bernardinóban, egy fogyatékkal élők beilleszkedését segítő központ közelében.

Három, állig felfegyverzett, katonai ruhába öltözött férfit kerestek a rendőrök. A rendőrök házról házra járva kutatták át a környéket.

Tűzharcban lelőttek két elkövetőt

Egy fekete terepjárót kerestek a rendőrök, a fegyveresek ilyen autóval menekültek el a helyszínről. A gyanús teherautót néhány órával az eset után feltartóztatta a SWAT különítménye, körbevették, és két feltételezett támadót, egy férfit és egy nőt lelőttek.

Az autót látványos akcióban speciális ártalmatlanító járművekkel vették körül a tűzharc után, sokáig nem közelítették meg teljesen, mert nem tudták, volt-e még életben lévő támadó a terepjáróban, és az autóba rejtett bombától is tartottak. Az akcióban egy rendőr is megsérült.

Az alábbi Twitter-képen az egyik lelőtt elkövető látható:

@NBCLA pic.twitter.com/4PYu9vZafq

— Matt Snyder (@CSMgms) December 2, 2015

Az egyik elkövető az amerikai állampolgárságú, 28 éves Syed Raheel Farook. A férfi állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. Az NBC úgy tudja, hogy a támadásban részt vett Farook fivére is. A nő a 27 éves Tashfeen Malik  lehet. Azt, hogy milyen kapcsolatban állt a két férfival, egyelőre nem közölték. 

A lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik, menekülni próbáló gyanúsítottat is, de az ő bűnrészessége még nem bizonyított.

Robbanást is hallottak

A helyi idő szerinti délelőtti lövöldözésben az épületben korábban a rajtaütés során robbanások is hallatszottak. Tűzszerészek a támadást követően robottal robbantottak fel egy gyanús csomagot.

A lövöldözés okáról és az áldozatokról  egyelőre nincs pontos információ.  A rendőrség szerint helyi idő szerint délelőtt 11-kor kaptak bejelentést a lövöldözésről. Az Inland Regional Centerben történtekről eleinte a CNN és a Los Angeles Times is csak néhány bent rekedt dolgozó elektronikus üzenetei alapján tudott beszámolni.

A támadás alatt az épületben tartózkodó fiatal nő apja azt mondta a CNN-nek, hogy egy fegyvereset látott, aki azonnal tüzet nyitott, miután besétált az épületben. Neki sikerült irodájába zárkóznia.

Szintén légi felvételeken látható, hogy a megtámadott épületből tömött sorban feltartott kézben jöttek ki emberek.

Marcos Aguilera received this text message from his wife, Elaine, who works at the facility serving the disabled community that came under a gun attack in San Bernardino, California.

A photo posted by Michael Martinez (@michaelwrites) on

A CNN által idézett szemtanúk arról beszéltek, hogy puskákat láttak egy férfinál. A hatóságok evakuálták az Inland Center környékén lévő épületeket. Közben SWAT csapatok gyülekeztek a központ mellett. Az FBI és Los Angeles-i rendőrök különleges egységei is a helyszínen vannak. A városban bezártak néhány közintézményt, és megerősítették a biztonságot az iskolák, kórházak környékén.

Nem erősítették meg a terrortámadást

Az Inland Regional Center Facebook-oldala szerint 670 alkalmazott dolgozik az intézményben, és több mint 30 ezer embernek ad ellátást. A center tevékenységének központi elemének azt tekinti, hogy segítse a fogyatékkal élőket az önállóság és fejlesztés útján.

A konferenciatermet a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottai bérelték ki egy bankettre. Itt konfliktus alakult ki, ami után egy ember felindultan távozott. Szerda esti sajtótájékoztatóján Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre, hogy ez az ember tért-e vissza később felfegyverkezve.

A médiában megszólaltatott egyes biztonsági szakértők szerint összehangolt, több elkövető által végrehajtott támadásról van szó. Ez utalhat arra, hogy egy kormányellenes milícia a felelős. Hivatalosan nem erősítették meg, hogy terrortámadás történt volna.  

Ez ma már a második volt

A Washington Post cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban már mindennaposnak számítanak a fegyveres támadások, ez ma már a második tömeges lövöldözés, a Colorado Springs-i óta a harmadik, és idén pedig a háromszázötvenötödik.  Barack Obama az eset kapcsán újra elkezdte kampányát a fegyvertartási szabályok szigorításáért.

Rovatok