Index Vakbarát Hírportál

Mérges gombákat és agyagot esznek Pápua Új-Guinea éhező lakosai

2015. december 2., szerda 09:16

Aszály sújtotta települések lakói mérgező gombákat és agyagot esznek Pápua Új-Guineában, hogy éhségérzetüket csillapítsák, ami az idei termény elmaradásából ered. Ennek az oka többek között, hogy a termelők rendelkezésére álló víz fertőzött,  valamint az egészségügyi ellátás és üzemanyagkészlet kimerült. Ennek következtében lepra, valamint több fajta gyomorfertőzés is terjed elszigetelt településeken egy tartományon belül. Kolera és tífuszgyanús tüneteket is regisztráltak önkéntesek.

Az elszigetelten élő településeket különösen rosszul érintette az idén kivételesen extrém módon lesújtó  El Niño . Ezeknek a kommunáknak nagy nehézséget jelent az is, hogy a legközelebbi településhez több napon keresztül dzsungelen át kell gyalogolniuk. Félő, hogy az  El Niño  mostani pusztítása hasonlatos lesz az 1997-98-asnak, amikor százak haltak meg, sok helyen akár a lakosság hét százalékának az életét követelve.

A termény elpusztult, folyók kiszáradtak és az iskolákat és egészségügyi intézményeket be kellett zárniuk. A nemzetközi segélyszervezetek önkéntesei is borzalmas, egyre romló állapotokról számolnak be, aminek az sem kedvez, hogy az emberek válogatás nélkül eszik a gombákat, amiket a dzsungelekben találnak, így sokan gombafertőzéssel kerülnek az alapból nehézkesen fentartható kórházakba. 

Rovatok