Index Vakbarát Hírportál

Megvan, milyen titkos háttér-megállapodásra utalt Orbán

2015. december 2., szerda 14:09

„Titkos háttér-megállapodás” is született a hétvégén a menekültügyben az EU és Törökország között, állította Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács szerdai ülésén. A miniszterelnök azt mondta: hamarosan kibújik a szög a zsákból, és Berlinben akár már a héten előállnak azzal, hogy Törökországból be kell fogadni újabb 400-500 ezer menekültet az EU-ba.

Az Európai Bizottság első alelnöke szerint „nonszensz” Orbán Viktor felvetése:

Hogy világosan fejezzem ki magam: ennek semmi értelme

– reagált Frans Timmermans Orbán Viktor nyilatkozatára.

Ha titkos háttér-megállapodás nincs is, ettől függetlenül a hétvégén több ország tárgyalt egy ilyen javaslatról, sőt az EU–Törökország-megállapodás szövegébe be is került egy utalás – szám nélkül – menekültek Törökországból való befogadására. 

Orbán maga is utalt arra, hogy erről a „titkos háttér-megállapodásról” már német lapok is írtak. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) vasárnap azt írta: a menekülteket befogadni kész országok a brüsszeli EU–Törökország-csúcstalálkozó előtt külön tanácskozást tartottak. A lap szerint a találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg.

Ezen a külön tanácskozáson Németország, Ausztria, a Benelux államok, Svédország, Finnország, Görögország, illetve Franciaország arról tárgyalt, hogy ha Törökország leállítja az EU-ba irányuló illegális bevándorlást, ezek az országok készek átvenni legálisan 400 ezer menekültet az EU-ba.

Ez a 400 ezer ember a FAS szerint az egyharmada annak a számnak, amely ebben az évben migránsként Európába érkezik. A lap azt is tudni vélte, hogy ennek a kontingensnek a legnagyobb részét Németország fogadná be. Konkrét számot végül ezen a zárt tanácskozáson nem neveztek meg. Ehelyett felkérték Jean-Claude Junckert, hogy dolgozzon ki egy javaslatot a kontingens elosztására a következő, december közepén tartandó uniós csúcsra.

Jean-Claude Juncker vasárnap maga is megerősítette, hogy olyan menekültbetelepítési terven dolgoznak Törökországból az EU-ba, amelybe az uniós országok önkéntes alapon jelentkezhetnek. Erre a vasárnapi megállapodás után Orbán is utalt. Sikerként könyvelte el, hogy az uniós-török „nagyhatalmi megállapodás” világosan rögzíti: ennek a megállapodásnak nem része az, hogy Törökországból áthozott migránsokat kötelező erővel szét lehetne osztani az európai uniós országok között.

A vasárnapi megállapodás szerint az EU 3,2 milliárd euróval támogatja Törökországot, ha visszatartja a bevándorlókat, és normális feltételeket teremt számukra. A török állampolgárok jövő októbertől vízum nélkül utazhatnának az EU-ba, és az uniós csatlakozási tárgyalásokat is felpörgetik Ankarával. Magyarországnak a Törökországnak juttatott támogatási összegből 18 millió eurót kellene magára vállalnia. Orbán Viktor erről a hozzájárulásról azt mondta: a ránk nehezedő migránsnyomás enyhítése ennyit megér .

Rovatok