Index Vakbarát Hírportál

Az oroszoknak nem tetszik Montenegró NATO-tagsága

2015. december 2., szerda 08:56

A NATO külügyminiszterei hivatalosan meghívták Montenegrót, hogy huszonkilencedik tagként csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

„Gratulálunk Montenegrónak” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a külügyminiszterek előtt a szövetség brüsszeli székházában. „Ez egy csodálatos szövetség kezdete” – tette hozzá az MTI szerint. A belépésről megkezdődhetnek a tárgyalások. 

A NATO gépei 1999-ben a maradék Jugoszlávia elleni légi háború idején montenegrói célpontokat is bombáztak, a tagköztársaság területén nyolc civil halt meg.

A NATO-nak jelenleg huszonnyolc tagja van, Bosznia-Hercegovina és Macedónia várakozik a csatlakozásra. Az elmúlt években szó volt Ukrajna és Grúzia csatlakozásáról is, de ez végül lekerült a napirendről.

Az oroszok berágtak

Oroszország leállítja a Montenegróval folytatott együttműködési programokat, köztük a katonaiakat is, minthogy a balkáni ország csatlakozik a NATO-hoz, közölte Viktor Ozerov, az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács védelmi és biztonsági bizottságának az elnöke.

Konsztantyin Koszacsov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke pedig azt mondta, hogy Európa kollektív biztonsága szempontjából visszalépést jelent Montenegró csatlakozása a NATO-hoz. Hozzátette, hogy a belépésről magában Montenegróban sincs konszenzus, a döntést „ráerőszakolta a lakosságra” a podgoricai hatalom.

Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben bejelentette: a NATO úgy döntött, hogy újra összehívja a NATO-orosz tanácsot.

Borítókép: Jens Stoltenberg (Fotó: Olivier Hoslet - EPA / MTI)

Rovatok