Index Vakbarát Hírportál

Súlyosan megsebesülhetett az afganisztáni tálibok vezetője

2015. december 2., szerda 17:37

Egy tűzpárbajban súlyosan megsebesült Ahtar Manszúr molla, az afganisztáni tálibok vezetője – közölte az afgán alelnök, Abdul Rasid Dosztum szóvivője, aki szerint Manszúr mollát kórházba szállították, és nem tudni, túléli-e majd a sérüléseket.

Közben a tálibok hivatalos szóvivője, Zabibulla Mudzsahid az AFP hírügynökségnek tagadta az értesüléseket. Egy neve elhallgatását kérő tálib vezető szerint négy emberük esett el az említett tűzpárbajban, de több társuk is megsebesült, akik között Manszúr molla is ott volt, azt azonban egyelőre nem tudni, mennyire súlyos az állapota. 

Az sem tisztázott, hogy hol került sor a fegyveres harcra: egyes értesülések szerint a dél-afganisztáni Kandahárban, a tálib mozgalom szülőföldjén, mások szerint az afgán-pakisztáni határ túloldalán fekvő Kvettában, a pakisztáni tálibok menedékhelyén történt az összecsapás, írja az MTI.

Úgy tudni, a lövöldözés egy Manszúrhoz közeli parancsnok házában törhetett ki, aki néhány éve szabadult a guantánamói börtönből. Az értesülések szerint a tálibok összevitatkoztak, mire a házigazda tüzet nyitott, a többi vendég pedig visszalőtt.

Manszúr a nyár során vette át az akkor elhunyt Omar molla helyét, kinevezését pedig többen is ellenezték – többek közt Omar molla családja is.

Rovatok