Index Vakbarát Hírportál

290 embert fertőzött meg HIV-vel az álorvos

2015. december 3., csütörtök 11:10

Huszonöt éves börtönbüntetésre ítéltek Kambodzsában egy engedély nélkül tevékenykedő orvost, akit azzal vádoltak, hogy szándékosan HIV-vírussal fertőzte meg pácienseit.

Jem Csrint egy éve vették őrizetbe a hatóságok az északnyugati Battambang tartományban, miután a körzetben, ahol 1996 óta tevékenykedett, jelentősen megnőtt a HIV-fertőzöttek száma. A páciensein elvégzett vérvizsgálatok eredménye szerint mintegy 290 embert fertőzött meg az immunrendszert megtámadó vírussal. A legfiatalabb megfertőzött 2 éves, a legidősebbek közül többen a nyolcvanas éveikben járnak - közülük eddig legalább tízen meghaltak.

A férfi nyomozási eredmények szerint nem tartotta be a steril eszközök használatára vonatkozó előírásokat, a vírus terjedése nagy valószínűséggel az orvos által többször használt fecskendők miatt történt. Jem Csrin elismerte, hogy többször használt fel egyes fecskendőket, de az eljárás során tagadta, hogy szándékosan terjesztette volna az AIDS kórokozóját.

Az 57 éves önjelölt orvost, aki elsősorban szegényeket látott el, emberölés és engedély nélküli orvoslás vádjában találta bűnösnek a bíróság. Csrinnek a 25 év börtön mellett fejenként 146-879 ezer forintos kártérítést is kell fizetnie megfertőzött pácienseinek.

Rovatok