Index Vakbarát Hírportál

Közép-Európa együtt próbálja megvédeni Schengent

2015. december 3., csütörtök 18:48

Elutasítják a V4-ek a mini Schengent, a közép-európai országok az EU-n belüli szabad mozgás korlátozása helyett a külső határok erősebb védelmét szeretnék — erről állapodtak meg a visegrádi országok vezetői a prágai csúcstalálkozójukon.

A visegrádi négyek csoportja elutasítja azokat az elgondolásokat, hogy korlátozzák a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetet egy szűkebb országcsoportra — mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten.

„Ezek a javaslatok nem oldják meg a jelenlegi válság okait, csak a politikai figyelmet terelik el” —olvasható a négy kormányfő által elfogadott közös nyilatkozatban. A V4-ek szerint az ilyen elképzelések „opportunista javaslatok”, amelyek veszélyeztetik az európai integráció legfőbb sikerét, a szabad mozgást, ezért elfogadhatatlanok.

Sobotka szerint a V4-ek (a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kezdeményezni fogják, hogy „Schengen barátai” néven alakuljon egy szélesebb csoport, amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulna a külső schengeni határok védelmének megerősítéséhez.

Orbán Viktor ezt nagyon fontos kezdeményezésnek és kötelezettségvállallásnak minősítette, de azt is hangsúlyozta, hogy a határok védelme szuverenitási kérdés, és a magyar álláspont szerint nemzeti felelősség. „Magyarország segítséget elfogad, de határait saját maga fogja megvédeni” — szögezte le a miniszterelnök. „Ezt nem adjuk át semmilyen felsőbb, közös szervnek, ennek nemzeti hatáskörben kell maradnia” — tette hozzá Orbán.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy az EU-nak kiemelt segítséget kellene nyújtania Macedóniának, amelyre a migrációval kapcsolatban nagy teher hárul — írja az MTI.

Rovatok