Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Csak Allah tudja, miért csinálták ezt velünk

2015. december 3., csütörtök 13:16

Oroszország nem fogja fegyvereit csörtetni, nem várhatók tőle ideges és hisztérikus válaszlépések, de Törökország meg fogja bánni, hogy lelőtte a Szu-24-es orosz vadászbombázót - mondta Vlagyimir Putyin a nemzethez intézett hagyományos évi parlamenti beszédében.

Putyin beszéde előtt a képviselők egyperces csenddel emlékeztek meg a Szíriában elesett két orosz katonáról: a szíriai-török határon török vadászgép által lelőtt orosz vadászbombázó pilótájáról és a gép navigátorának mentésében részt vevő helikopter személyzetének egy tagjáról. A parlament termében jelen voltak az elesett katonák hozzátartozói is.

Súlyosan téved az, aki azt hiszi, hogy aljas katonai bűncselekményt elkövetve, embereinket gyilkolva megússza a dolgot paradicsommal vagy valamifajta korlátozásokkal az építőiparban és más ágazatokban. Még egyszer emlékeztetünk arra, nem egyszer fogják még megbánni azt, amit tettek

- utalt az orosz szankciókra.

Az orosz államfő ismét a terrorizmus támogatásával vádolta Ankarát. Mint mondta, tudják, hogy "Törökországban ki tömi meg a zsebeit, és ki engedi, hogy pénzt keressenek a terroristák". Szerinte ezt a pénzt a szélsőségesek zsoldosok verbuválására, fegyverek vásárlására, embertelen terrorcselekmények szervezésére, orosz, francia, líbiai, mali és más országok állampolgárainak meggyilkolására fordítják.

Az orosz elnök szerint Moszkva nem tesz egyenlőségjelet a török nép és a jelenleg hatalmon lévő ankarai vezetés egy része közé, amelyet szerinte közvetlen felelősség terhel az orosz katonák haláláért. Putyin azt mondta, továbbra sem érti, miért lőtték le a törökök az orosz gépet.

Készek voltunk együttműködni Törökországgal a számára legérzékenyebb kérdésekben is, és hajlandóak voltunk ebben a szövetségeseinél is messzebbre menni. Valószínűleg csak Allah tudja, hogy miért tették ezt velünk.

Mint mondta, az orosz katonák saját országukért harcolnak Szíriában, a távoli térségekben semmisítve meg a terroristákat. Oroszország számára a Szíriában tevékenykedő szélsőségesek jelentik a legnagyobb veszélyt. Felhívta a figyelmet arra, hogy közülük sokan Oroszországból vagy a Független Államok Közösségének más tagországából valók.

Pénzt, fegyvert kapnak, erőt gyűjtenek, és ha megerősödnek, ott győzelmet aratnak. Elkerülhetetlenül felbukkannak minálunk, hogy elhintsék a félelmet és a gyűlöletet, robbantsanak, gyilkoljanak, és embereket kínozzanak

- mondta Putyin.

Mint ismert, Oroszország leállította a török zöldségek és gyümölcsök importját,nem indulnak  charter repülőjáratok Törökországba, és az utazási irodák nem szervezhetnek turistautakat oda. Vlagyimir Putyin arról is döntött, hogy korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét, és azt is, hogy az orosz cégek török munkavállalókat vegyenek fel 2016. január 1-jétől, és ugyanettől az időtől törökök csak vízummal utazhatnak majd Oroszországba.

Rovatok