Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábiában járt az ámokfutó gyilkos pár

2015. december 3., csütörtök 09:01 | aznap frissítve

Tizennégy ember meghalt, tizenhét megsebesült San Bernardinóban, ahol több fegyveres lövöldözött egy fogyatékkal élők beilleszkedését segítő központ közelében. A 212 ezres San Bernardino mintegy 100 kilométerre keletre fekszik Los Angelestől. A központ konferenciatermét a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottai bérelték ki egy bankettre. Itt valamilyen konfliktus alakult ki, ami után egy ember felindultan távozott.

A Los Angeles Times szerint ugyanez a férfi jött vissza nem sokkal később a helyszínre, automata fegyverrel a kezében, és egy társával, helyi idő szerint szerda délelőtt 11-kor. Mindketten terepruhában voltak.

 Ahogy beléptek az épületbe, azonnal elkezdtek lövöldözni. Az épületben robbanások hangját is lehetett hallani.

A lövöldözés közben sokan az épületkomplexumban rekedtek, és különböző irodákban bújtak el. Innen többen tudtak telefonálni vagy írni ismerőseiknek. A helyszínre azonnal rendőrök és különleges egységek érkeztek. A megtámadott épületből később tömött sorban, feltartott kézzel jöttek ki emberek.

Az épületben tizennégy holttestet találtak, tizenhét ember a lövedékektől vagy menekülés közben sebesült meg.

A támadók egy fekete terepjáróval menekültek el a helyszínről. Az autót egy nő vezette, miközben a mellett ülő férfi gépkarabéllyal lőtte a rendőröket. A kocsit egészen egy redlandsi lakásig követték San Bernardino egyik elővárosába. A terepjáró innen visszafordult a városba. 

„Épp mentem haza az iskolából, láttam, hogy a rendőrök épp üldöznek valakit, így elővettem a mobilomat. Akkor még nem értettem, hogy jóval többről van szó, mint egy szokásos üldözésről. Nem sokkal később egy fekete cross-over ment el, ahonnan lőttek az őt követő rendőrökre” – idézett egy szemtanút a Liveleak.com

A terepjárót később sikerült feltartóztatniuk a rendőrség páncélozott járműveinek. Az autóban ülő férfit és nőt végül lelőtték. Egy rendőr is megsebesült, de sérülései nem életveszélyesek.

Az autót speciális ártalmatlanító járművekkel vették körül a tűzharc után. Sokáig nem közelítették meg teljesen, mert nem tudták, volt-e még életben lévő támadó a terepjáróban, és az autóba rejtett bombától is tartottak.

Szaúd-Arábiában ismerkedett össze a pár

Az autóban lelőtt két támadó a 28 éves Syed Raheel Farook és a 27 éves Tashfeen Malik volt. Helyi információk szerint egy házaspárról van szó. A férfi állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt.2009-ben diplomázott környezet-egészségügyi szakemberként a helyi egyetemen. 2013-ban fizetése 53 ezer dollár volt – közölte a CNN.

A támadásban részt vehetett egy harmadik ember, Farook fivére is. Őt egyelőre keresik. A központ közelében elfogtak egy harmadik embert, de egyelőre nem tudni, hogy neki köze volt-e a lövöldözéshez.

Farook öt éve dolgozott jelenlegi munkahelyén, kevéssé beszédes férfiként ismerték munkatársai. A magába zárkózó Farook vallásos muszlimnak tartotta magát. Két közeli munkatársa szerint Farook úgy két éve Szaúd-Arábiában járt, ahonnan „új feleségével” tért vissza, akit az interneten ismert meg. Van egy féléves gyerekük, akit támadás előtt a pár a férfi édesanyjánál hagyott.

Valószínűsített tettestársuk – aki nem volt az autóban a meneküléskor, egyelőre szerepe sem világos, a lövöldözésben közvetlenül állítólag más nem vett részt –  szintén vallásos volt, de munkatársaik szerint a munkahelyen sosem beszéltek hitükről.

„Sosem viselkedett úgy, mint egy fanatikus, nem tűnt gyanúsnak” – mondta a Los Angeles Timesnak egy nő, aki idén májusig volt Farook munkatársa.

A médiában megszólaltatott biztonsági szakértők szerint összehangolt, előre eltervezett támadásról van szó. Az biztos, hogy nem hirtelen felindulásból elkövetett ámokfutás történt, mondta David Bowdich, az FBI nyomozója. 

Az eddigi információk szerint felkészültek az akcióra, mintha egy küldetést teljesítettek volna, mondta a szakértő. 
Hivatalosan ugyanakkor nem erősítették meg, hogy terrortámadás történt volna. 
 
 

Szeret célbalőni a testvérekkel

A rendőrség robbanószereket is talált az intézetben, ahol a lövöldözés kezdődött. A párnál – és egyelőre nem azonosított harmadik társuknál – AR–15-ös vagy ahhoz hasonló fegyverek voltak. A fegyverek és robbanószerek nagy száma alapján előre eltervezett akcióról lehet szó, nem lehet magyarázat az, hogy valami miatt feldúltan távozott Farook a karácsonyi rendezvényről. Ez már csak azért sem valószínű, mert a támadást feleségével és állítólag egy harmadik tettestárssal együtt követte el, bár az ő szerepe nem világos, a lövöldözésben közvetlenül csak a pár vett részt, ahogyan a menekülésben is.

Munkahelyi problémákkal sem lehet magyarázni a történteket, Farook esetleges elbocsátása nem volt napirenden. Nincsen a férfinak bűnügyi előélete sem.

Farook állítólag regisztrált egy oldalra, amely saját meghatározása szerint „fogyatékkal és második házasságban élő” emberek számára készült.

A fiatal férfi saját jellemzésében többek között azt írta magáról, hogy szeret vallásos könyveket olvasni, étteremben enni, kedveli a régi autókat, az utazást és szívesen lő célba a hátsó udvarban a húgával és a barátaival.

A leírás szerint muzulmán családja keleti és nyugati értékeket vall. Farook apja szerint a fia nagyon vallásos volt. „Dolgozott, hazajott, elment imádkozni, hazajött” – mesélte.

Farook családja döbbenten értesült a merényletről. „Kimondhatatlanul szomorú vagyok. Elképzelésem sincs, miért tette. Részvétem az áldozatoknak” – mondta Farook egyik sógora az anaheimi Iszlám Központban.

A rendőrség átvizsgálta a pár redlandi lakását. A környékbeli házak lakóit előbb evakuálták, robbanástól tartva. Az épületet robottal nézték át, bombát nem találtak. Üzenetet sem hagytak lakásukban.

A pár tettének oka egyelőre ismeretlen.

Naponta egy ámokfutás

Ez volt a legvéresebb tömeggyilkosság az Egyesült Államokban azóta, hogy egy ámokfutó 2012 decemberében a Connecticut állambeli Newtown egyik iskolájában 27 embert – köztük 20 gyereket – mészárolt le. Idén 64 olyan támadás volt, amelynek három vagy több halálos áldozata volt – írta a Shootingtracker.com, összesen 264 áldozattal.

Fegyveres gyilkosságban 2015 folyamán 12 ezer ember halt meg a 300 milliós Egyesült Államokban, a Gunviolence.org adatai szerint, amely csoportot érő nyilvános fegyveres támadásból – beleértve a halálos áldozattal nem járókat is – 310-et regisztrált.

Az iskolák elleni támadások csaknem heti rendszerességűek, számuk idén megközelítette a félszázat. Többnyire az iskola volt vagy aktív tanulói támadtak a diákokra.

Rovatok