Index Vakbarát Hírportál

6 hónapig fogják tudni, hogy merre utazott

2015. december 4., péntek 17:12

Megállapodás született a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásának részleteiről az európai uniós tagországok belügyminisztereinek pénteki tanácskozásán Brüsszelben, írja az MTI. Az uniós szakminiszterek tárgyalásán egyhangúlag elfogadott egyezséget heteken belül jóváhagyhatja a nyilvántartási rendszer létrehozásának ötletére eddig gyanakvással tekintő Európai Parlament (EP) is.

A tervezett rendszer lényege az lenne, hogy a légitársaságoknak kötelezően át kell majd adniuk az utasok adatait a feltételezett terroristák után nyomozó hatóságoknak, akik így hozzáférnének az EU-n belüli, onnan induló vagy oda tartó járatok utasainak személyes adataihoz. A kompromisszumos egyezség értelmében

a hatóságok hat hónapig tárolnák a légi utasok adatait.

Étienne Schneider, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnök-helyettese szerint olyan hatékony rendszer kiépítéséről sikerült megegyezni, amely teljes mértékben tiszteletben tartja az uniós állampolgárok alapvető szabadságjogait.

Az európai PNR-ről szóló uniós jogszabály megalkotásáról 2011 óta megy a vita. A miniszterek tanácsa és az Európai Parlament közötti vita lényege az volt, hogy míg a tagállamok alapvetően minél több adatot szeretnének megszerezni, kezelni és tárolni, az EP az uniós polgárok adatainak védelme mellett érvelt. A legfontosabb vitás kérdés az volt, hogy a hatóságok meddig tárolhatnák a légi utasok adatait. Az EP ragaszkodott hozzá, hogy legfeljebb hat hónapig, az uniós tagállamok viszont azt akarták, hogy legalább egy évig tárolják ezeket az adatokat.

Rovatok