Index Vakbarát Hírportál

Kinyitott egy párizsi kávézó, ahol öt embert öltek meg

2015. december 4., péntek 11:47

Három héttel a párizsi terrortámadások után újranyitott a La Bonne Biere nevű kávézó, ahol a dzsihadisták öt embert öltek meg. A támadássorozat hét helyszíne közül ez az első, ami kinyitott, írja az MTI.

A reggel 8 órakor megnyitott La Bonne Biere bárban a párizsi szokások szerint elsőként a zöld-sárga egyenruhás utcaseprők jelentek meg, hogy elfogyasszák reggeli kávéjukat. A megemlékezések a terasz megnyitása után a járda egy kisebb, elkülönített szakaszán folytatódnak.

A vendégeket a menütáblán egy üzenet fogadja, amiben a bár dolgozói megemlékeznek az áldozatokról és hozzátartozóikról, köszönetet mondanak a támadás estéjén a helyszínre elsőként érkezett tűzoltóknak és névteleneknek, akik segítették a sebesülteket.

Eljött az idő, hogy ismét együtt legyünk, összefogjunk, és továbblépjünk azért, hogy ne felejtsünk

- olvasható az üzenet végén.

"Meg akarjuk a terroristáknak mutatni, hogy erősebbek vagyunk náluk, ezért újra akarjuk kezdeni az életet a negyedben" - mondta a tulajdonos, Audrey Bily a bár teraszán rögtönzött sajtótájékoztatón. "Volt egy kis felújítás, átfestettük a falakat, hogy eltűnjenek ennek a rémálomnak a nyomai".

A szomszédos Casa Notra pizzéria azonban még nem nyitott ki, ahogy az innen néhány száz méterre található Le Carillon bár és a Le Petit Cambodge étterem sem, amelyek szintén az úgynevezett terasz-kommandó célpontjai voltak. A Le Petit Cambodge tulajdonosai korábban azt jelezték, hogy januárban szeretnének megnyitni.

Mint ismert, november 13-án a párizsi X. és XI. kerületben a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud vezetésével öt kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert. A támadások végén a kommandó egyik tagja, Brahim Abdeslam egy hatodik helyen, a Comptoir Voltaire nevű kávézóban felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit.

Rovatok