Index Vakbarát Hírportál

Részvétét fejezte ki Törökország az orosz gép miatt

2015. december 4., péntek 07:24 | aznap frissítve

Nem sokkal azután, hogy Moszkva személyesen a török elnököt nevezte meg az Iszlám Állammal folytatott illegális olajüzlet haszonélvezőjeként, és bizonyítékokként műholdas felvételeket mutatott be, Ankara váratlanul békülni kezdett Oroszországgal.

Egy nappal az orosz-török külügyminiszteri találkozó után nagyon komoly fordulat állhat be az orosz-török viszonyban, miután Ankara megtette az első, legfontosabb lépést az orosz vadászbombázó megsemmisítése után – írta a Newsru.com. Mevlüt Cavusoglu részvétet nyilvánított a gép miatt, amelyet Ankara légtérsértésre hivatkozva semmisített meg a török-szíriai határvidék nyugati részén, Hatay tartományban.

A légtérsértés minimális, 15 másodperces lehetett, Moszkva szerint Ankara eleve eldöntötte, hogy likvidálja a gépet. A történteket orosz szankciók sora követte Törökország ellen.

Nem sokkal ezután Moszkva kijelentette, hogy Ankara érintett lehet az Iszlám Állammal folytatott illegális olajkereskedelemben, amely évi 5-800 millió dollárhoz juttatta a terrorista kváziállamot.

Vlagyimir Putyin ezután a gép lelövését is kapcsolatba hizta az illegális kereskedelem fenntartásával, majd a védelmi minisztérium konkrétan Recep Tayyip Erdogant és családját vádolta meg azzal, hogy közvetlen haszonélvezője az olajbiznisznek.

Moszkva konkrét útvonalakról is beszámolt.

Erdogan korábban bejelentette: bizonyítékokat vár az oroszoktól, és kész lemondani, ha bebizonyosodik, hogy érintett az IS-szel való tiltott együttműködésben.

A csütörtöki részvétnyilvánítás egyértelmű békülési szándék, lényegében az orosz elnök egyik kérésének teljesítése. Vlagyimir Putyin korábban sajnálatát fejezte ki a a feszültté vált helyzet miatt, hiszen Oroszország És Törökország stratégiai partnereknek tekintették egymást, Moszkvának komoly tervei voltak energetikai területen is Törökországgal. Az orosz elnök korábban azt mondta: Ankarának bocsánatot kell kérnie, és számon kérni a gép lelövéséért felelősöket, valamint kártalanítani Oroszországot.

A Szu-24 két pilótája katapultált a gép lelövése után, egyiküket kimentették, másikukat azonban még a földet érés előtt lelőtték szíriai lázadók a törökökhöz közelálló szíriai kisebbség, a turkománok által ellenőrzött területen.

Oleg Peskov posztumusz hősi kitüntetést kapott, Oroszországban, holtteste hazaszállítása után ünnepélyesen temették el.

Ez még nem a történet vége

A török külügyminisztérium gesztusa azonban egyik részről sem jelenti, hogy ezzel egy csapásra visszaállna a barátság, vagy akár, csak azt, hogy ne mélyülhetne még tovább a konfliktus – írta a Kommerszant.

Az orosz cégek szerint fel kell készülni a törökök ellenszankcióira, már csak azért is, mert ezt szerdán a török kormányfő is meglebegtette, igaz, az a bocsánatkéréshez közelítő részvétnyilvánítás előtt volt. Ám, ha lesz szankció, az hatással lehet az oroszországi autóiparra is hatással lehet – hazai és ott működő külföldi cégekre egyaránt –, miután Törökország az ágazat egyik legnagyobb alkatrészgyártója. Érzékenyen érintheti az esetleges szankció az orosz gabonaexportőröket is, a török ugyanis az orosz gabona legnagyobb felvevőpiaca, több mint kétmillió tonnás igényével, amellyel megelőzi Egyiptomot is. 

Oroszország török mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek behozatalát nehezítette meg, a szanckiók érintik a turizmust és a ruha- és textilipari importot. A földgáz és kőolajexportot – a török orosz áruforgalom legnagyobb szeletét – azonban nem érinti.

Rovatok