Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország nukleáris fegyvereket akar

2015. december 6., vasárnap 09:47

Lengyelország nukleáris fegyvereket szeretne egy NATO-program keretében, írja a theguardian.com. A 28 tagú NATO-ban három nukleáris nagyhatalom van: Egyesült államok, Franciaország és Nagy Britannia, ezek közül pedig csak az Egyesült Államok kölcsönöz más tagállamoknak nukleáris fegyvereket. Ennek a programnak keretében helyezett el a NATO ilyeneket korábban Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban.

A '99-ben csatlakozott államok esetében − Csehország, Magyarország, Lengyelország − nem merült fel ilyen fegyverek telepítése eddig.

Lengyelország helyettes védelmi minisztere azonban most arról beszélt, hogy országa azt fontolgatja, hogy hozzáférést kér ahhoz a nukleáris NATO-programhoz, amelynek keretében azok az országok, amelyek nem rendelkeznek ilyen eszközökkel, kölcsönkapnak néhányat az Egyesült Államoktól.

Tomasz Szatkowski szerint a cél, megerősíteni az ország képességét arra, hogy megvédje önmagát.

UPDATE: Az angol lap cikke után a lengyel kormány közleményben cáfolta, hogy nukleáris fegyvereket telepítenének az ország területére: Lengyelország jelenleg nem készül arra, hogy csatlakozzon a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programhoz (Nuclear Sharing) - áll a lengyel nemzetvédelmi tárca szombat éjjel kiadott hivatalos nyilatkozatában, mellyel a Tomasz Szatkowski védelmi miniszterhelyettes szombat esti kijelentése nyomán terjedő értelmezéseket cáfoltak, írja az MTI.

Rovatok