Index Vakbarát Hírportál

Fontos dokumentum szivárgott ki az Iszlám Állam terveiről

2015. december 7., hétfő 14:29

Egy Elvek néven jegyzett, 24 oldalas kiszivárgott dokumentumot közölt a Guardian, amelyben az Iszlám Állam (IS) a közigazgatásra és az állami működésére vonatkozóan ad utasításokat és tanácsokat a terrorszervezet vezetőinek. 



A Guardian birtokába került szövegből kiderül, hogy Szíria és Irak bizonyos területein képzelik el a működésüket, valódi államként és az agyatlan gyilkoláson kívül olyan dolgokra is fordítanának figyelmet, mint például az egészségügy, az oktatás és a kereskedelem. 

A szöveget 2014 júliusában kezdték el írni, egy hónappal azután, hogy Abu Bakr al-Bagdadi kalifátusnak nyilvánította a területet, amit az Iszlám Állam ellenőrzött. A szöveget októberig csiszolták, benne a fent említett területeken kívül szó esik a hadsereg, a természeti erőforrások, az ipar, a külpolitika, a hadsereg és a kommunikáció megszervezéséről is. 

A hadseregre vonatkozóan elég szigorú szabályokat határoztak meg. Például két részre osztják az IS kötelékében harcolókat, általános seregre és veteránokra, akiknek minden évben tanfolyamon kell részt venniük, ahol olyan dolgokat tanulnak meg, mint például:

A dokumentumokból egy a szeptember 11-i merényletek idején Afganisztánban működő al-Kaidánál is erősebb és szervezettebb sereg képe rajzolódik ki, továbbá kiderül, hogy a gyerekek kiképzése az elejétől fogva része volt a terveiknek. A képzés során először könnyűfegyverek terén kapnak kiképzést, majd a legrátermettebb gyerekeket ellenőrző pontokon vetik be. Különböző felvételekből már kiderült, hogy  az Iszlám Állam zsoldosai  kiskorúakat is alkalmaztak többek között túszok kivégzésére – a most kiszivárgott dokumentum szerint ez már másfél éve is tervbe volt véve. 

Rovatok