Index Vakbarát Hírportál

Szexista beszólása miatt menesztik a szerb védelmi minisztert

2015. december 7., hétfő 14:07 | aznap frissítve

Szexista megjegyzése miatt távoznia kell posztjáról Bratislav Gasic védelmi miniszternek, mondta Aleksandar Vucic szerb kormányfő. Az MTI tudósítása szerint a miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján a B92 televízió újságírónője leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a minisztert, aki ezt látva azt mondta: "szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek."

A miniszterelnök az egész kormány nevében bocsánatot kért az újságírónőtől és minden Szerbiában élő nőtől a védelmi miniszter kijelentése miatt, és azt mondta: ilyen senkivel sem lenne szabad, hogy történjen. Mint mondta: nincs mentség Bratislav Gasic kijelentésére, ezért - annak ellenére, hogy jól végezte munkáját a védelmi tárca élén - nem maradhat miniszter.

Bratislav Gasic a barátom, annak a pártnak az alelnöke, amelyet vezetek, nagyon odaadó barátom, az egyik legodaadóbb emberem (..), egy olyan ember, aki jobban végezte a védelmi miniszteri feladatokat, mint én korábban, és tízszer jobban azoknál, akik most bírálják, komoly eredményeket ért el (...), de Bratislav Gasic nem maradhat védelmi miniszter

 - fogalmazott Aleksandar Vucic. Hozzátette, hogy kormányfőként mindig kiállt miniszterei mellett, amikor azokat indokolatlanul támadták, most azonban nem tud igazolást találni a védelmi miniszter kijelentésére.

Aleksandar Vucic már vasárnap sokkolónak nevezte Gasic kijelentését, a védelmi miniszter pedig később közleményben és telefonon is bocsánatot kért az újságírótól. Azt írta: nem magyarázkodik, mert "gyalázatos kijelentésére nincs magyarázat".

Brankica Jankovic jogegyenlőségi biztos szerint a tárcavezető megnyilvánulása megengedhetetlen, és nemcsak az újságírónőkre, hanem minden nőre nézve sértő. A Szerbiai Újságíró Szövetség szerint jó, hogy a miniszter bocsánatot kért az újságírónőtől, hozzátették ugyanakkor, hogy "a bocsánatkérés meggyőzőbb lett volna, ha a helyszínen történik, még azt megelőzően, hogy a botrány eléri a közvéleményt". 

Rovatok