Index Vakbarát Hírportál

A török elnök párhuzamos államot vizionál

2015. december 8., kedd 10:49

Miközben Törökországban mindenki a lelőtt orosz gép ügyét követő diplomáciai botránnyal van elfoglalva, folytatódnak a rendőrségen belüli tisztogatások: a török hatóságok kedden 18 embert vettek őrizetbe, köztük több magas rangú rendőrt. A nyomozásban Recep Tayyip Erdogan államfő politikai ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok feltételezett támogatóit állították elő – írja az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva.

Novemberben - az Erdogant támogató Igazság és Fejlődés választási győzelmét követően - már több tucat embert állítottak elő a hatóságok, mindannyiukat azzal vádolták, hogy a „gülenista terrorcsoporttal” állnak kapcsolatban. 

Fethullah Gülen 1999 óta él az Egyesült Államokban, korábban  Erdogan török elnök szövetségese volt. Néhány éve viszont már az államfő legnagyobb politikai ellenfeleként tartják számon: hatóságok azzal vádolják, hogy jelentős befolyásra tett szert az igazságszolgáltatásban és az államigazgatásban. Az ügyészség szerint egy 2013-as korrupciós botrány kirobbantásával egy párhuzamos államot akart létrehozni, hogy megbuktassa Erdogant. Emiatt 34 évig terjedő szabadságvesztést kértek Gülenre.

Rovatok