Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy dzsihadista tinédzsert Romániában

2015. december 8., kedd 12:18

Dzsihadista szervezeteket támogató nyilatkozatokat, életveszélyes fenyegetéseket és az Iszlám Állam lefejezéseiről készült videókat osztott meg az interneten egy 17 éves román fiú. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) dzsihadista propaganda gyanúja miatt állította elő – írja az MTI.

Az ügyészség és a szervezett bűnözés elleni rendőrség nyomozói házkutatást tartottak kedd reggel a középiskolás fiú craiovai lakhelyén. Ennek során találták meg nála az a szélsőséges propagandaanyagokat, dokumentumokat. Különleges számítástechnikai berendezéseket is lefoglaltak az otthonában. A fiatalembert később kihallgatják az ügyben.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője közölte: tudomásuk volt a fiatalember radikalizálódásáról. Az erre vonatkozó információikat átadták az illetékes hatóságnak és ügyészségnek.

Múlt héten Kézdivásárhelyen Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet (HVIM) helyi vezetőjét terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vették, majd másnap előzetes letartóztatásba helyezték. Bekénél petárdákat és airsoft-kellékeket találtak, és azzal gyanúsítják, hogy Románia nemzeti ünnepén, a katonai parádé közben akart házi készítésű bombát robbantani az üzlethelyisége előtt. Az információ akkor is az SRI-től jött.

Rovatok