Index Vakbarát Hírportál

Amerikai kémrepülő érkezett Szingapúrba

2015. december 8., kedd 12:08

Az Egyesült Államok egy P-8 Poseidon típusú kémrepülőgépet telepített Szingapúrba -írja a BBC. A Paya Lebar-i támaszpontra érkező tengerészeti járőrgép a kínai tengerészeti manővereket fogja figyelni egy héten keresztül, de persze a lépésnek burkolt diplomáciai üzenete is van Kína számára, mely egyre durvábban nyomul dél felé, mesterséges szigetekkel kiterjesztve felségvizeit szomszédai rovására. 

A haditengerészet Poseidonjai Japánból és a Fülöp-szigetekről már rendszeresen járőröznek a Dél-Kínai tenger felett, de Malajziából is szálltak már fel felderítőgépek. A szingapúri bázis használatát egy új védelmi megállapodás tette lehetővé, melyet hétfőn hozott nyilvánosságra a két fél. A P-8-as állomásoztatásán kívül a megállapodás kiterjed a terrorizmus elleni fellépésre, a Malakai-szorosban aktív kalózok megfékezésére, illetve a természeti katasztrófák utáni mentőakciókra. 

Kína is reagált a lépésre, a védelmi minisztérium szóvivője "a régió militarizálásával" vádolta az Egyesült Államokat, mely szerinte nem szolgálja a régió hosszútávú érdekeit. 

A P-8-ast a Boeing a 737-es utasszállítóból alakította át többcélú tengerészeti felderítőgéppé, 2009-től kezdte el leváltani a P-3-as Orionokat. A Poseidon képes drónok indítására, szonárbóják ledobására, de korszerű elektronikus megfigyelőrendszerrel is rendelkezik, amellett meg komoly hajó- és tengeralattjáró elleni fegyverzettel is felszerelhetik.  

Rovatok